Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat este un subiect de interes, datorita cererii in crestere pentru acest aliment sanatos si delicios.

Acest articol exploreaza metodele  de cultivare a porumbului zaharat, evidentiind inovatiile tehnologice, practicile durabile si beneficiile aduse atat fermierilor, cat si consumatorilor.

Porumbul dulce (Zea mays), apartine familiei Gramineae, originea sa fiind atribuita Americii de Sud, provenind initial din porumbul cu bob moale.

Stiulete porumb zaharat

Factorii de mediu necesari pentru dezvoltarea porumbului zaharat

Temperatura

Plantele de porumb zaharat au cerinte ridicate fata de temperatura pe intreaga perioada de vegetatie.

Cultura se poate semana direct in camp sau se poate infiinta prin rasad, temperatura optima de germinare fiind de peste 21 de grade C.

La temperaturi de 10-20 de grade C plantele rasar dupa 13-15 zile, iar la 15-18 grade, vor rasari dupa 8-10 zile.

Daca se doreste obtinerea unei culturi extratimpurii, se recurge la cultivarea prin rasad.

Astfel, cultura este infiintata in sera, semanarea se face in tavi alveolare sau ghivece, urmand sa fie plante rasadurile in camp.

O atentie sporita trebuie acordata perioadei de producere a rasadului, deoarece intarzierea plantarii poate duce la compromiterea culturii. In acest caz, plantele imbatranesc, apare spicul si nu mai fructifica.

La plantare, rasadul trebuie sa masoare aproximativ 10-15 cm.

Si in perioada de dupa plantare, temperatura este foarte importanta. Temperaturile de sub 4-5 grade stopeaza cresterea.

Astfel, daca exista riscul aparitiei brumelor sau a temperaturilor mult prea scazute, cultura se poate proteja cu ajutorul foliei microporoase.

Porumb zaharat la tunel

Temperaturile prea ridicate insotite de seceta, mai ales in perioada infloritului, maresc intervalul dintre inspicat si cresterea stigmatelor, scazand viabilitatea polenului.

Deoarece stigmatele se usuca, se impiedica germinarea polenului și astfel se manifesta un nivel ridicat de sterilitate.

Temperaturile ridicate din timpul recoltarii pot duce la trecerea rapida a zaharului in amidon, astfel depreciindu-se calitatea porumbului dulce.

Lumina

In ceea ce priveste lumina, cerintele acestei culturi sunt ridicate.

Umiditate

Porumbul dulce este o planta cu cerinte mari fata de umiditate, aceasta fiind un factor important dupa inspicat. Totodata, asigurarea umiditatii necesare in timpul infloritului si formarii bobului contribuie la obtinerea unei productii ridicate.

Cultura de porumb dulce

Din acest motiv, este recomandata irigarea culturii, pentru care se poate folosi banda de irigare prin picurare speciala pentru porumb, cu distanta de 20 sau 30 cm intre picuratori si debit de 1.2 l/h.

irigare prin picurare porumb zaharat

Sol

Porumbul dulce prefera solurile aluvionare cu textura luto-nisipoasa si, de asemenea, cernoziomurile.

Reactia neutra este cea mai favorabila, dar se obtin rezultate bune și pe solurile usor acide sau usor alcaline.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Fertilizare si tratamente de protectie

Inainte de semanare sau plantare in camp se aplica prin incorporare in sol ingrasamantul granulat Qrop Complex Top K, 50-80 kg/1000mp.

In faza de formare a stiuletelui se poate aplica foliar Green-Up impreuna cu Agropotasion, pentru a favoriza dezvoltarea rapida.

In ceea ce priveste daunatorii, viermele sarma si viermele stiuletilor (Helicoverpa zea) sunt doi dintre cei mai comuni daunatori intalniti in culturile de porumb dulce. Pentru a controla viermele sarma se aplica la semanare sau la plantare, Trika Expert.

In perioadele propice aparitiei viermelui stiuletilor se aplica prin stropire Belthirul.

Lucrarile de intretinere a culturii

In tehnologia clasica a porumbului sunt necesare: prasila mecanizata intre randuri si prasile manuale pe rand.

Cand planta are aproximativ 30-40 cm se efectueaza si prima lucrare de copilire, care consta in indepartarea lastarilor.

In acest fel, se castiga timpurietate la fructificare si toata energia plantei se va concentra pe dezvoltarea stiuletelui.

Porumb dulce in camp

Lucrarea de copilire se efectueaza de 2-4 ori, in functie de perioada de vegetatie a varietatii cultivate.

Densitatea de cultivare este de 50.000 -60.000 plante/ha, cu o distanta de 70 de cm intre randuri si 20-25 cm intre plante, in functie de hibrid si de conditii.

Alegerea hibrizilor de porumb zaharat

Alegerea hibrizilor de porumb zaharat este o etapa cruciala in planificarea culturii de porumb, deoarece poate influenta in mod semnificativ randamentul si calitatea recoltei.

Printre varietatile disponibile, hibrizii extratimpurii si timpurii reprezinta doua categorii esentiale, fiecare avand caracteristici distincte si avantaje specifice.

Dintre hibrizii de porumb dulce din portofoliul nostru, amintim:

  • SF 201 F1 - porumb super dulce, perioada de vegetatie de 84 de zile
  • IFS 1770 - porumb dulce cu 70 de zile perioada de vegetatie si cu stiuleti de 19-21 de centimetri
  • Tyson F1 - porumb super dulce, mediu timpuriu, cu perioada de vegetatie 75-80 de zile
  • Spirit F1 - porumb dulce extratimpuriu, cu perioada de vegetatie de 65 de zile

Recoltarea

Recoltarea se va face esalonat, in functie de momentul infiintarii culturii, manual sau mecanizat.

Recoltare porumb zaharat

Daca doriti si alte informatii despre cultura de porumb dulce, sau intampinati anumite probleme pe parcursul dezvoltarii culturii, nu ezitati sa contactati inginerii nostri horticoli.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!Distribuie acest articol!

Articole similare

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac are perioada scurta de vegetatie si prezinta rezistenta la temperaturi scazute. Vezi tehnologia de cultivare in solar si camp.

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

In ultimul timp, cultura de salata castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din lipsa aplicariii unor tehnologii moderne si avansate de cultivare a salatei, se inregistreaza pierderi majore, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

Produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.

Regenerarea culturii de vinete

Regenerarea culturii de vinete

In activitatea noastra, pe langa produsele si serviciile oferite, un loc important il ocupa si activitatea de cercetare. Pentru ca ne dorim sa contribuim alaturi de fermieri la dezvoltarea sectorului legumicol, realizam diferite testari cu scopul de a creste productivitatea si calitatea culturilor legumicole.

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Telina este o planta bienala, caracterizata prin faptul ca in primul an dezvolta radacina pivotanta si o rozeta de frunze, iar in al doilea an produce o tulpina florifera.

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii ce se aplica la semanare, repicare, irigare, fertilizare, aplicarea ingrasamintelor