Cultura de ardei ocupa un loc important intre culturile legumicole din Romania, fiind o cultura anuala, cu ciclu lung de productie.

Pentru o cultura lipsita de probleme si o productie ridicata trebuie sa se aplice un plan tehnologic bine conturat, in care trebuie avuta in vedere o grija deosebita in prima parte de dezvoltare a plantelor (in special pana la primele recoltari).

Va prezentam in continuare recomandarile noastre legate de cresterea ardeiului in sere si solarii.
In tara noastra, se cultiva mai multe tipuri de ardei, si anume: ardei gras galben, ardei gras rosu, ardei kapia, ardei iute.

  • Pentru cultura de ardei gras rosu, recomandarea noastra este Isabel F1 si Olmo F1
  • Pentru cultura de ardei iute, recomandarea noastra este Sahem F1

Semanarea ardeilor

Semanarea ardeilor se face intr-un  spatiu special amenajat, pentru crearea conditiilor optime de rasarire si dezvoltare a plantutelor. Perioada de semanat pentru cultura extratimpurie este cuprinsa intre 28 Decembrie si  20 Ianuarie. Semanarea se poate face in doua moduri si anume:

Semanarea ardeilor in tavi alveolare

Se utilizeaza substrat fin, cu o granulatie cuprinsa intre 0-10 mm, tratata pentru optimizarea EC-ului si pH-ului. Turba trebuie umectata foarte bine, iar dupa asezarea semintelor, se acopera cu un strat fin de 0,5 cm.

Semanare ardei in tavite alveolare

Semanarea ardeilor pe pat germinativ

Ca si la semanare in tavite alveolare, pe patul germinativ trebuie sa se utilizeze substrat special pentru semanat, bine umectat inainte.

In cazul  semanarii pe pat germinativ, se traseaza randurile printr-o apasare usoara a substratului, se aseaza semintele de ardei, dupa care se acopera cu un strat fin de turba, de 0,5 cm.

Semanare ardei in pat germinativ

Parametrii si conditiile de germinare a semintelor de ardei

Germinarea semintelor este un proces fundamental, prin care diferite specii de plante cresc dintr-o singura samanta. Este un proces foarte important din ciclul de viata al plantelor, deoarece influenteaza randamentul si calitatea culturii.

Parametrii si conditiile de germinare a semintelor de ardei sunt:

  • Temperatura optima de germinare este cuprinsa intre: 22-26oC. Temperatura de germinare nu trebuie sa fie mai mica de 17oC.
  • Umiditatea de 100%.
  • Lipsa completa a luminii in primele zile pana la rasarire (acoperire cu ziare sau carton din hartie).

Pentru o germinare mai buna, recomandam imbaierea semintelor cu 24-48 de ore inainte, in Sprintene, in doza de 30 ml/L apa.

Pentru caderea plantutelor puteti aplica atat curativ cat si preventiv Previcur/Proplant 10 ml/10L apa + Sprintene 10ml/10L.

Produse recomandate:

Repicarea rasadurilor de ardei

Atunci cand efectuam operatiunea de repicat, trebuie sa tinem cont de anumiti parametri ai rasadului:

  • sa aiba 20-30 de zile de la semanat.
  • sa aiba doua frunze adevarate bine dezvoltate.
  • sa aiba un sistem radicular bine dezvoltat.
  • plantuta sa poata fi manevrata fara riscul de a fi rupta sau deteriorata in cursul operatiilor de repicare.

Daca operatiunea de repicat nu este realizata la timp plantele se vor alungi avand efecte negative pentru planta.

Repicarea se poate face in ghivece de 8*8*7 sau tava alveolara de 24/28 de celule, inchise la culoare.

Repicarea rasadului de ardei

Amestecul utilizat la operatiunea de repicare este format dintr-un sac de turba de 250 de L + 1 kg de Plantacote Pluss + 1 kg de Perlit.

In video-ul de mai jos, puteti vedea cum pregatim amestecul pentru repicarea rasadurilor de ardei.

Daca in amestecul utilizat s-a folosit si pamant de padure, este recomandat sa aplicam un tratament cu Sprintene 10 ml/10 l + Sal-Wax  10 g/10 l+ Calciamec 10g/10l.

Substrat pentru repicat

Pentru caderea plantutelor puteti aplica radicular atat curativ cat si preventiv Beltanol in doza de 5 ml/10L apa.

De asemenea, in cazul in care ghivecele au fost asezate la repicare lipite unele de altele, se impune, din cand in cand, rarirea lor, pentru a evita alungirea in inaltime a rasadurilor. Momentul optim pentru rarire este atunci cand incep sa se atinga intre ele varfurile frunzelor adiacente.

Mai multe informatii despre aceasta lucrare gasiti in articolul despre operatia tehnologica de rarire a rasadurilor.

In ceea ce priveste fertilizarea si tratamentele fitosanitare, in aceasta faza se pot aplica urmatoarele produse:

     Cu 10 zile inainte de plantare, se poate aplica radicular Sprintene,  250/200 L apa + Floramec 500 ml / 200 L apa .

     Cu 3 zile inainte de plantat este recomandat sa se aplice Sprintene 300 ml / 200 L apa + Codicobre 300 ml / 200 L apa.

Tot inainte de plantat se recomanda sa se mai faca un tratament cu un fungicid si un insecticid sistemic. Prin aplicarea in rasadnita se economiseste timp, pesticid si apa, iar plantele vor fi protejate in momentul plantarii de eventuale imbolnaviri foliare.

Mai multe informatii gasiti in articolul in despre operatiunile tehnologice la repicarea rasadurilor de legume.

Plantarea rasadurilor de ardei

Calitatea rasadurilor de ardei

  • Sa aiba varsta cuprinsa intre 60-80 zile;
  • Sa se vada butonul floral la internodul 0. Acesta este internodul de unde tulpina principala incepe dezvoltarea pe mai multe brate);
  • Sa aiba inaltimea cuprinsa intre 20 – 30 cm;
  • Sa fie erecte la plantare (sa nu se aplece dupa plantare din cauza fragilitatii tulpinii);
  • Sa fie calite.
Rasaduri de ardei caliti

Lucrarile tehnologice inainte de plantare

Inainte cu cateva zile de operatia tehnologica de transplantare, sunt necesare urmatoarele operatii tehnologice:

Pregatirea terenului pentru plantare

  • se pregateste solul pentru transplantare – se afaneaza cu motosapa, se fac gaurile pentru plantare

La instalarea sistemului de irigare trebuie sa tinem cont de modul de plantare. In momentul actual se utilizeaza doua variante de plantare si anume:

  • utilizeaza distante egale intre randuri.
  • distante alternante intre randuri (doua apropiate urmate de 2 mai departate), fiind cea mai utilizata.

Banda de picurare recomandata pentru cultura de ardei este cea care asigura un debit de 1.6-2,5 L/H si care are distanta dintre picuratori din 20 in 20 sau 30 in 30.

Banda de irigare

Avantajele sistemului de irigare prin picurare sunt multiple, dar, cel mai important este fapul ca se dozeaza exact apa necesara in diferite etape de dezvoltare a culturilor si in functie de tipul de cultura irigat, eliminandu-se in acest fel pierderile;

  • daca se utilizeaza mulcirea, aceasta se instaleaza tot inainte de plantare.
In functie de momentul plantarii, Marcoser recomanda utilizare foliei de mulcirein urmatorul fel:
  •  este recomandat ca inainte de plantare sa se aplice un insecticid contra coropisnitelor, care altfel ar cauza pierderi masive imediat dupa plantare.
Folie de mulcire maro utilizata la cultura de ardei

Densitatea de plantare folosita pentru cultura de ardei in spatii protejate este cuprinsa intre 30.000-35.000 plante/hectar.

Produse recomandate:

Lucrarile tehnologice la cultura de ardei

Palisarea ardeilor

Palisarea ardeilor se poate face prin 3 metode:

1. Modelul olandez (palisarea clasica care se practica si la alte culturi: de tomate, castraveți, etc) in care fiecare tulpina este susținută de o ata pe toata inaltimea. In cazul in care se utilizeaza acest model de palisare, sunt 3 metode de fixare a atei pentru a sustine planta: utilizarea unui inel special de prindere a atei si plantei, legarea pur si simplu a atei la baza plantei sau legarea atei de un tarus care este infipt in pamant langa planta.

Oricare ar fi metoda aleasa palisarea pe ata se face pentru fiecare brat principal al ardeiului prin rasucirea periodica (functie de ritmul de crestere) a brațelor in jurul atei. Ata utilizata nu trebuie sa fie foarte subtire deoarece exista riscul ca planta sa se raneasca prin taiere sub actiunea propriei sale greutati.

Avantajul acestei metode este obtinerea de fructe de o calitate extraordinara, deoarece majoritatea se afla pe tulpinile principale, iar dezavantajele sunt volumul de munca mare pentru a fi date dupa ata si copilirea periodica a lastarilor care altfel s-ar rupe, nefiind sustinuti suplimentar.

2. Modelul spaniol – in capetele randurilor se fixeaza spalieri de care sunt prinse fire de sarma de o parte si de alta a plantelor pentru sustinerea lor.

Distanta intre sarme este in jur de 30 cm si se adauga pe parcursul dezvoltarii plantelor. Avantajele acestei metode sunt volumul redus de munca pentru palisare si lastarire, iar dezavantajul ar fi costul foarte ridicat al realizarii infrastructurii de sustinere (spalieri, sarme, montare, etc).

Modelul nu este sustenabil in conditiile in care in acelasi solar se practica rotatia culturilor, pentru tomate sau castraveti fiind necesar un alt tip de palisare.

3. Modelul Matca –  este o combinatie a celor 2 metode de mai sus adaptata conditiilor locale.

Astfel dupa plantare (si dupa dezvoltarea suficienta a bratelor pentru a permite macar o rasucire a atei in jurul sau) se utilizeaza un sistem usor modificat si adaptat pentru solarii al modelului olandez de palisare (conducerea tulpinilor principale) – astfel, se porneste cu bobina de ata de la primul ardei dintr-un rand, se leaga cu un nod sus pe sarma de sustinere, se coboara bobina, se impleteste in coborare primul braț al ardeiului, apoi se coboara si mai mult la nivelul tulpinei principale.

Procesul de palisare al ardeilor poate fi urmarit in video-ul de mai jos.



Se infasoara/rasuceste o data sau de doua ori (nu se face nod), apoi, se ridica ata pe cel de al doilea brat al ardeiului, se impleteste/rasuceste si aceasta odata sau de doua ori, in functie de lungime si se ridica bobina pana la sarma de sustinere, se da dupa ea (nu se face nod) si se reia procesul cu urmatorul ardei intr-un sistem continuu, fara noduri, pana la capatul randului, unde se leaga ata cu nod de sarma de sustinere, se taie ata si se reia procesul pe urmatorul rand.

Palisarea ardeilor in solar

Pe parcursul dezvoltarii vegetative a plantelor, se utilizeaza o varianta modificata si ieftina a modelului spaniol de palisare: se fixeaza spalieri la capetele randurilor, se leaga o ata de acel spalier si se porneste cu bobina pe randul de ardei cu care se „impleteste” bratele laterale ale plantelor.

La celalalt capat al randului, se trece cu bobina de ata de doua - trei ori in jurul spalierului, apoi se continua aceeasi operatiune de impletire a bratelor laterale de ardei, iar in capat se fixeaza ata prin legare in acelasi punct din care s-a pornit.

Operatiunea aceasta de palisare se repeta la fiecare 15 – 20 cm, pe parcursul cresterii in inaltime al ardeilor. Metoda este simpla, ieftina, cu volum redus de munca si are avantajul unei productii ridicate, datorita numarului mare de brate laterale protejate, care produc fructe.

Palisare ardei - Modelul Matca

Polenizarea ardeilor

Polenizarea ardeilor este recomandata in special in prima parte a ciclului, primavara, cand, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, polenizarea si legarea sunt deficitare, cauzand pierderi de productie, manifestate prin avortarea multor flori si aparitia unui procent mare de fructe deformate. Aceasta problema apare din cauza unui numar mic de seminte fertilizate in fruct. Polenizarea se efectueaza cu bondari.

Defolierea ardeilor

In cazul culturilor de ardei in sere si solarii, este recomandata defolierea pana la primul internod, dupa ce s-au finalizat complet recoltarile de la primele internoduri. Defolierea ajuta foarte mult la aerisirea corespunzatoare a plantelor, mai ales in perioadele calduroase.

Fertilizarea radiculara si foliara

Pentru o cultura sanatoasa si cu o productivitate ridicata, se pot aplica planurile de fertilizare radiculara si foliara in functie de anumiti parametrii:

  • Fazele de dezvoltare ale culturii.
  • In functie de necesitati sau conditii locale (sol, apa, plante).
  • Cantitatea in grame sau mililitri recomandata pentru 1000 m2 pentru aplicare pe parcursul a 7 zile.

Tratamentele fitosanitare

Principalul daunator si principala boala intalnite la cultura de ardei sunt:

Tripsul californian

  • tripsul californian este unul dintre cei mai periculosi daunatori, producand pagube importante la culturile de legume din spatii protejate mai ales prin faptul ca este vectorul principal de transmitere al virusului petelor de bronz (TSWV)
  • acest daunator este polifag, are un numar mare de generatii pe an, din cauza temperaturilor ridicate (peste 32o C) durata ciclului de reproducere este de doar 9 zile.

Fuzarioza ardeilor

  • fuzarioza produce pagube mari atat la culturile de camp in perioada cu precipitatii abundente, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca  Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Mai jos, puteti vedea schema de tratament pentru cultura de ardei, in functie de fazele de dezvoltare ale plantelor si de principalele boli care pot aparea.

In schema de tratament astfel obtinuta veti regasi doar produse omologate, in dozele recomandate de producatori.

Recomandarile efectuate sunt orientative. Rezultatele aplicarilor tratamentelor pot suferi modificari in functie de circumstantele locale, conditiile de mediu, presiunea de infectie etc.

Fenofaza (momentul aplicarii) Nr. tratamente Boli si daunatori Produse comerciale omologate Doza* L,Kg/ha/1000L apa Mod de aplicare Timp de pauza
Faza de rasad  T1 Caderea plantutelor (Pythium spp., Phytophthora spp.)  Proplant  1l/ha Primul tratament se efectueaza in rasadnita, in intervalul semanat-rasarit, cu  un volum de solutie de 3 l/mp.  Al doilea tratament se efectueaza cu cel mult o saptamâna inainte de transplantare, cu acelasi volum de solutie.  
La plantare  T2 Acarieni ( Eriophyes sp.,  Tetranychus sp., Vasates lycopersici)
Tripsi (Frankliniella sp., Thrips sp.)
Musca miniera (Liriomyza trifolii)
 Vertimec  0,6 - 0,8 L/ha  Aplicare la aparitia primilor acarieni.La atac puternic tratamentul se repeta la un interval de 7 zile.Nu se aplica în perioada înfloritului.Se utilizeaza 250 - 1000 L apa/ha.  3 zile
 La 7-10 zile de la plantare  T3 Mana (Phytophthora infestans)
Clavibacter michiganensis
 Beltanol  4l/ha Aplicare la sol Se aplica primul tratament la 5-15 zile de la transplantare.  
 La 7-10 zile de la ultimul tratament  T4  Putregai cenusiu (Botrytis cinerea)
Fainarea (Leveillula taurica)
Mana (Phytophthora infestans)
 Ortiva Top   1l/ha Se recomanda a se utiliza si in perioada cresterii fructelor.  7 zile
 La 7-10 zile de la ultimul tratament  T5  Musca miniera (Liriomiza trifoli)
Thripsul californian( Frankliniella occidentalis)
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)
 Minecto Alpha  1l/ ha  aplicare la sol Se aplica radicular prin sistemul de irigare, preventiv si curativ, la 4-5 zile de la plantarea rasadurilor.  14 zile
 La 7-10 zile de la ultimul tratament  T6  Putregai cenusiu (Botrytis cinerea)  Switch 62,6 WG  0.8-1 kg/ha Se pot efectua 2-3 tratamente pe sezon, de la aparitia primelor simptome sau de la inflorit pana la inceputul coacerii.  7 zile
 La 7-10 zile de la ultimul tratament  T7  Omida fructelor (Heliotis armigera)  Avaunt  0.25l/ha Aplicarea insecticidului se face la primele semne ale atacului, care corespunde eclozarii oualor. In conditii de temperatura ridicata, frecvent intalnita in zonele legumicole, este mult mai eficient decat produsele piretroide.  3 zile
 La 7-10 zile de la ultimul tratament  T8  Fainare (Leveillula taurica, Erysiphe lycopersici)
Alternarioza (Alternaria sol)
Patarea cafenie (Fulvia fulva)

 Cidely Top  1l/ha Se efectueaza maxim 2 ratamente pe sezon.  3 zile
 La 7-10 zile de la ultimul tratament  T9  Paianjenul comun (Tetranychus urticae)
Musculita miniera (Liriomyza sp.)
 Voliam Targo  0.8l/ha Se aplica la aparitia primilor daunatori sau a primelor simptome.  3 zile
 La 7-10 zile de la ultimul tratament T10  Omida fructelor (Heliotis/Helicoverpa armigera)  Affirm  1.5kg/ha  Pentru Tuta absoluta, primul tratament se va aplica atunci cand se captureaza primii adulti in capcane si/sau la avertizarile emise de organele competente.  3 zile
 La 7-10 zile de la ultimul tratament T11 Acarianul rosu comun (Tetranychus urticae, Tetranychus cinnabarinus) Floramite 240 SC  0.4-0.6l/ha  Se aplica imediat ce se observa primii acarieni in cultura.  1 zi

Produse recomandate:

Recoltarea

Recoltarea ardeiului cultivat pe ciclu lung in sere si solarii se face la maturitatea comerciala care poate sa coincida cu maturitatea biologica (este cazul ardeiului gras rosu, ardei capia si ardei gogosar, care la inceput au culoare verde inchis, iar la coacere trec in  rosu) sau, poate sa nu fie ajuns la maturitate asa cum este cazul ardeiului gras galben, care este recoltat inainte de coacerea propriu-zisa.

Recoltarea se face continuu la circa 7 zile, pe tot parcursul ciclului de dezvoltare sau in valuri, la 10-14 zile, in functie de caracteristicile genetice ale hibrizilor utilizati.

Practicarea unei recoltari cat mai dese conduce la o crestere a productiei totale de ardei datorita faptului ca imediat dupa înlaturarea fructelor mari, compusii de fotosinteza produsi de frunze sunt orientati catre fructele mai mici aflate in crestere.

Cultura de ardei gata de recoltat

De asemenea, tot prin practicarea unei recoltari cat mai dese, si numarul de fructe legate creste, datorita ratei de avort scazute (lasarea un timp cat mai lung a fructelor mari pe planta impiedica transportul unei cantitati mari de hrana catre flori sau fructe tinere, cauzand o rata mare de avort, mai ales in perioadele calduroase si/sau secetoase).

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

Produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Tehnologia de cultura la tomate extratimpurii si timpurii in sere si solarii pentru ciclul I de productie de la semanare la recoltare.

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Varza este o specie cu cerinte mai scazute fata de caldura și de aceea poate fi cultivata in sere/solarii, in ciclul I, mai ales atunci cand din anumite considerente nu se pot asigura conditii bune pentru speciile termofile.

Defolierea culturilor de legume

Defolierea culturilor de legume

Defolierea este procedeul de indepartare a frunzelor bazale, la culturile de legume cultivate in solar precum cele de tomate, castraveti, ardei si nu numai.

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

In ultimul timp, cultura de salata castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din lipsa aplicariii unor tehnologii moderne si avansate de cultivare a salatei, se inregistreaza pierderi majore, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii ce se aplica la semanare, repicare, irigare, fertilizare, aplicarea ingrasamintelor