Se intampla de foarte multe ori ca o problema sa nu vina niciodata singura. Este valabil inclusiv in domeniul nostru. Exista situatii in care atacul unui daunator poate aduce, pe langa daunele pe care acesta le provoaca fizic plantei, si agenti patogeni (bacterii, fungi, virusuri) care se instaleaza acolo unde insecta ataca.

Ce este Delia platura?

Delia platura sau musca rasadului este o specie din familia Anthomyiidae, o specie de musca diptera, aproape identica cu musca verzei si musca cepei, dar care devine activa mai devreme decat acestea si ale carei larve sunt ceva mai mici.

Delia platura

Descoperita pentru prima data in Germania, acum este un daunator major prezent pe toate continentele.

Este o specie polifaga, cu mai mult de 40 de specii de plante atacate, cuprinzand tomate, ardei, castraveti,  pepeni, dovlecei, ceapa, sparanghel, sfecla, morcov, capsun, salata, ridichi, o serie de varzoase si chiar mazare, fasole, soia.

Atac Delia platura

Larvele ierneaza sub forma de pupa si isi incep activitatea in primavara, cand temperaturile permit. Delia platura poate avea pana la cinci generatii pe an, dar in arealele mai calde precum Spania, s-au raportat doar trei.

Pentru a atinge stadiul de adult, au nevoie de trei pana la patru saptamani din stadiul de ou si o temperatura medie de 23-24 de grade, timp de aproape o luna, pentru un ciclu complet.

Desi acest daunator depune ouale in sol, unde se afla materie organica in descompunere din abundenta, s-a constatat ca acesta prefera sa depuna ouale in apropierea plantelor tinere, abia rasarite.

Daunele provocate de Delia Platura

Daunele pe care acest daunator le face pot aparea atat la samanta, acesta golind continutul semintei cat si la colet, larva, intrand in planta si consumand tesuturile acesteia. De asemenea, prin ranile facute de larva se pot instala diferite boli de natura fungica.

Cum in majoritatea situatiilor legumele nu se seamana direct, ci se produc rasaduri in special in spatii protejate, atacurile vor aparea mai rar asupra semintei. Astfel, atacurile se vor manifesta asupra plantelor tinere sau in functie de momentul aparitiei chiar si asupra plantelor mai mari.

Plante atacate de musca rasadului

S-a constatat ca activitatea daunatorului s-a intensificat in primaverile mai reci si umede in care semintele au rasarit mai greu.

Delia platura este un daunator polifag ce poate ataca ardei, castraveti, pepeni, ceapa, cartof, fasole, mazare si altele.

Larvele se pot hrani si cu materia organica pe care o gasesc in sol, avand in vedere ca este cea mai accesibila. Acestea vor incepe sa atace si plantele la scurt timp dupa plantare sau dupa ceva timp, in functie de gradul de infestare si de resursele de materie vegetala din sol. Adaosul de materie organica in sol poate fi de asemenea si una dintre sursele de contaminare.

Tulpina atacata de Delia platura

Prevenirea aparitiei mustii rasadului

Avand in vedere ca o parte din viata o petrece in sol,nu s-au putut observa pradatori naturali ai acestui daunator. Desi s-au mai observat situatii in care acestea au fost atacate de paianjeni sau furnici, niciunul nu a redus populatia suficient incat sa poata fi considerat un pradator cheie.

Pentru a reduce incidenta atacului se recomanda:

  • lucrari foarte bune ale solului
  • eliminarea resturilor vegetale pentru a nu atrage adultii sa depuna oua
  • folosirea materiei organice foarte bine descompuse. Materia organica (resturi vegetale, gunoi de grajd) in descompunere, atrage adultii de musca rasadului care depun ouale in acesta.
Tulpina atacata de musca rasadului

Larva Delia platura

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.


Surse:Distribuie acest articol!

Articole similare

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume, produce pagube insemnate! Afla conditiile de aparitie, simptomele precum si masurile de prevenire si combatere.
Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta poate duce, in doar cateva zile, la pierderea integrala a culturilor de tomate. Vezi in articolul urmator cum o poti controla si combate

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Material ce prezinta una dintre cele mai intalnite probleme la culturile de tomate pe timpul verii si anume: caderea florilor si avortarea fructelor legate. Sunt prezentate cauzele principale si posibile remedii pentru atenuarea fenomenului si prevenirea caderii florilor fara fructificare!

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba este un daunator caracteristic culturilor crescute in sera si solar. Provoaca pagube numeroase plantelor si transmite virusi

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala.