Se intampla de foarte multe ori ca o problema sa nu vina niciodata singura. Este valabil inclusiv in domeniul nostru. Exista situatii in care atacul unui daunator poate aduce, pe langa daunele pe care acesta le provoaca fizic plantei, si agenti patogeni (bacterii, fungi, virusuri) care se instaleaza acolo unde insecta ataca.

Ce este Delia platura?

Delia platura sau musca rasadului este o specie din familia Anthomyiidae, o specie de musca diptera, aproape identica cu musca verzei si musca cepei, dar care devine activa mai devreme decat acestea si ale carei larve sunt ceva mai mici.

Delia platura

Descoperita pentru prima data in Germania, acum este un daunator major prezent pe toate continentele.

Este o specie polifaga, cu mai mult de 40 de specii de plante atacate, cuprinzand tomate, ardei, castraveti,  pepeni, dovlecei, ceapa, sparanghel, sfecla, morcov, capsun, salata, ridichi, o serie de varzoase si chiar mazare, fasole, soia.

Atac Delia platura

Larvele ierneaza sub forma de pupa si isi incep activitatea in primavara, cand temperaturile permit. Delia platura poate avea pana la cinci generatii pe an, dar in arealele mai calde precum Spania, s-au raportat doar trei.

Pentru a atinge stadiul de adult, au nevoie de trei pana la patru saptamani din stadiul de ou si o temperatura medie de 23-24 de grade, timp de aproape o luna, pentru un ciclu complet.

Desi acest daunator depune ouale in sol, unde se afla materie organica in descompunere din abundenta, s-a constatat ca acesta prefera sa depuna ouale in apropierea plantelor tinere, abia rasarite.

Daunele provocate de Delia Platura

Daunele pe care acest daunator le face pot aparea atat la samanta, acesta golind continutul semintei cat si la colet, larva, intrand in planta si consumand tesuturile acesteia. De asemenea, prin ranile facute de larva se pot instala diferite boli de natura fungica.

Cum in majoritatea situatiilor legumele nu se seamana direct, ci se produc rasaduri in special in spatii protejate, atacurile vor aparea mai rar asupra semintei. Astfel, atacurile se vor manifesta asupra plantelor tinere sau in functie de momentul aparitiei chiar si asupra plantelor mai mari.

Plante atacate de musca rasadului

S-a constatat ca activitatea daunatorului s-a intensificat in primaverile mai reci si umede in care semintele au rasarit mai greu.

Delia platura este un daunator polifag ce poate ataca ardei, castraveti, pepeni, ceapa, cartof, fasole, mazare si altele.

Larvele se pot hrani si cu materia organica pe care o gasesc in sol, avand in vedere ca este cea mai accesibila. Acestea vor incepe sa atace si plantele la scurt timp dupa plantare sau dupa ceva timp, in functie de gradul de infestare si de resursele de materie vegetala din sol. Adaosul de materie organica in sol poate fi de asemenea si una dintre sursele de contaminare.

Tulpina atacata de Delia platura

Prevenirea aparitiei mustii rasadului

Avand in vedere ca o parte din viata o petrece in sol,nu s-au putut observa pradatori naturali ai acestui daunator. Desi s-au mai observat situatii in care acestea au fost atacate de paianjeni sau furnici, niciunul nu a redus populatia suficient incat sa poata fi considerat un pradator cheie.

Pentru a reduce incidenta atacului se recomanda:

  • lucrari foarte bune ale solului
  • eliminarea resturilor vegetale pentru a nu atrage adultii sa depuna oua
  • folosirea materiei organice foarte bine descompuse. Materia organica (resturi vegetale, gunoi de grajd) in descompunere, atrage adultii de musca rasadului care depun ouale in acesta.
Tulpina atacata de musca rasadului

Larva Delia platura

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.


Surse:



Distribuie acest articol!

Articole similare

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV -Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor, virus care se dezvolta si se raspandeste rapid, care ameninta productia de tomate la nivel mondial

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.

Boala petelor de bronz - TSWV

Boala petelor de bronz - TSWV

Virusul petelor de bronz infecteaza peste 900 de specii de plante (legume, plante ornamentale si buruieni). Acesta este raspandit exclusiv prin intermediul diferitelor specii de trips, transmis numai de adulti. Insectele infectate isi pot mentine capacitatea de infectie toata viata.

Caderea plantutelor

Caderea plantutelor

Caderea plantutelor este un fenomen destul de frecvent in activitatea de producere a rasadurilor, fiind intalnit la cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei).

Tripsul Californian la rasaduri

Tripsul Californian la rasaduri

La rasaduri, Tripsul Californian se localizeaza in varfurile de crestere ale plantutelor, din care se hraneste, incetinind dezvoltarea plantei dar si timpurietatea.

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu este cea mai frecventa dereglare fiziologica intalnita la legume, din cauza conditiilor climaterice si a altor factori de mediu.