In perioada de primavara, cand foarte multi fermieri fac tot posibilul sa iasa cat mai timpuriu cu productia, atunci apar si foarte multe probleme in culturile de legume din solar si sera.

De la simple deficiente de nutritie sau greseli provocate de mana omului (ex: fitotoxicitate) pana la boli si daunatori ce aduc cu ele o multitudine de probleme.

In special in momentele in care conditiile climatice din anul respectiv sunt si ele dificile, problemele se pot agrava foarte mult.

Patarea pustulara a tomatelor

Una dintre problemele cu care se confrunta fermierii ce cultiva extratimpuriu este asa numita local “patare neagra” dar denumita popolar patarea pustulara a tomatelor.

Mai exact este vorba despre o patare bacteriana produsa de Pseudomonas syringae pv tomato.

Asemanarea este foarte mare cu atacul de Xanthomonas vesicatoria (Patarea si basicare fructelor) dar aceasta devine activa la temperaturi mai ridicate.

Patarea pustulara a tomatelor pe tulpina

Factori care determina aparitia patarii pustulare

Conditiile de umiditate ridicata si temperaturi relativ scazute in intervalul valoric 10-24 grade C, corelate cu o aerisire defectuoasa, sunt factori optimi pentru dezvoltarea bacteriei.

Roua in solar

Se poate observa in imaginea de mai sus condensul produs pe suprafata unei folii termice neprofesionale din cauza umiditatii ridicate si a aerisirii defectuoase a solarului.

Acest condens rece, cade pe suprafata plantelor si disperseaza agentii patogeni (bacterii, ciuperci).

Picaturile de apa ce cad pe frunze sunt vector foarte bun de dispersie a bacteriei si creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea acesteia.

Boala mai poate fi transmisa si de lucratori prin manipularea plantelor infectate si prin folosirea instrumentelor fara ca acestea sa fie dezinfectate.

Agentul patogen poate sa se instaleze inca din rasadnita sau poate fi transportat pe frunze in locul unde se va planta, bacteria asteptand conditiile optime pentru a isi incepe dezvoltarea.

Se recomanda o mare atentie la producerea rasadului deoarece instalarea in acest stadiu poate compromite definitiv cultura. Aceasta poate ierna pe resturile vegetale.

In imaginea de mai jos se poate vedea o folie termica profesionala si o aerisire corespunzatoare a solarului, astfel nu sunt probleme cu condensul.

Aerisire solar

Simptomele specifice patarii pustulare

Atacul se manifesta prin aparitia unor pete circulare pe frunzele mai mari sau cu forma neregulata pe frunzele tinere, initial cu aspect umed dar care se brunifica in timp.

Pe masura ce boala avanseaza, petele se pot uni pentru a forma o suprafata brunificata mai mare. Se intampla uneori ca petele sa fie inconjurate de un halou galben.

Atacul apare pe frunze, pe petiolul acestora, pe tulpina, pe pedicel si sepale, uneori chiar si pe fructele verzi.

Plantele sever atacate se ofilesc si mor intr-un final.

Pe fructe petele sunt superficiale ca niste pustule aparute in stratul superficial al epidermei.

Patarea pustulara a tomatelor pe lastar

Metode de prevenire și combatere a patarii pustulare

Pentru preventie va recomandam sa folositi hibrizi de calitate ce vin cu pachete complete de tolerante/rezistente. Se recomanda plantarea de rasaduri sanatoase, libere de boli si daunatori.

In plus o tehnologie buna va ajuta la evitatarea  aparitiei multor probleme.

Folosirea foliei de mulcire de culoare maro formeaza o bariera ce reduce dispersia sporilor si bacteriilor si in plus va ajuta la timpurietate, lasand lumina sa incalzeasca solul.  

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

De asemenea, o foarte buna igiena a solarului dar si a uneltelor cu care se lucreaza poate face diferenta.

Se recomanda ca oamenii sa lucreze cu manusi pe care sa le schimbe de la un solar la altul.

Daca se observa aparitia unei boli intr-un solar, se recomanda ca acela sa fie lucrat ultimul pentru a limita transmiterea agentilor patogeni si, de asemenea, sa nu se efectueze lucrari daca plantele sunt ude.

O aerisire cat mai buna a solarului cand vremea o permite, reduce umiditatea si implicit dezvoltarea agentilor patogeni dependenti de umiditate.


Video - Aerisirea laterala a solarului.


Un alt factor important este folosirea irigarii prin picurare pentru a reduce astfel excesul de apa si pentru a mentine sub control umiditatea.

Totodata, aplicarea rationala a irigarilor poate face diferenta dintre o cultura sanatoasa si bogata si una slaba.

Din experienta, folosirea produselor pe baza de cupru precum Codicobre si Fertipen C, a fungicidului Beltanol, si a agronutrientului Fitokontrol-K pentru a reduce umiditatea de pe plante inca de la stadiile incipiente ale culturii, impreuna cu celelalte masuri mentionate mai sus au ajutat la evitarea aparitiei acestei patari sau la stoparea evolutiei sale.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.


Surse:Distribuie acest articol!

Articole similare

Viermele sarma

Viermele sarma

Viermii sarma patrund in interiorul tulpinii plantei, provocand slabirea plantei, care se ofileste si in scurt timp moare. Daca sunt atacate radacinile, acestea vor fi afectate in scurt timp de alte boli vasculare, fungice sau bacteriene.

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Toate variatiile de temperatura cauzeaza stres plantelor, perturbandu-le ritmul de crestere, influentand atat perioada de recoltare cat si calitatea recoltelor.

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu este cea mai frecventa dereglare fiziologica intalnita la legume, din cauza conditiilor climaterice si a altor factori de mediu.

Tripsul Californian la rasaduri

Tripsul Californian la rasaduri

La rasaduri, Tripsul Californian se localizeaza in varfurile de crestere ale plantutelor, din care se hraneste, incetinind dezvoltarea plantei dar si timpurietatea.

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu sau mucegaiul cenusiu al legumelor este o boala provocata de fungul necrotrofic Botrytis Cinerea, care are peste 250 de plante gazda, practic ataca toate culturile horticole importante.

Boala petelor de bronz - TSWV

Boala petelor de bronz - TSWV

Virusul petelor de bronz infecteaza peste 900 de specii de plante (legume, plante ornamentale si buruieni). Acesta este raspandit exclusiv prin intermediul diferitelor specii de trips, transmis numai de adulti. Insectele infectate isi pot mentine capacitatea de infectie toata viata.