O problema des intalnita la culturile horticole in perioadele cu temperaturi ridicate este arsura solara, care poate produce pagube economice semnificative si in acelasi timp si un stres suplimentar plantei.

Arsura solara este o afectiune declansata de temperaturile ridicate, lipsa apei si de radiatii puternice de lumina. Este intalnita atat la culturile din camp, cat si la cele din sere/solarii.

Cum afecteaza dezvoltarea plantei si calitatea fructelor?

Temperaturile ridicate creeaza un stres plantei, influentand cresterea si dezvoltarea armonioasa a plantei dar si fructificarea.

Din cauza temperaturilor ridicate apar si arsurile solare, depreciind calitatea fructelor care se altereaza intr-un procent foarte mare.

Pe fructele de ardei se observa  o zona alba, moale, scufundata care se necrozeaza cu timpul. La tomate zona afectata este alba, basicata, devenind scufundata si incretita. In general aceste arsuri apar pe partile laterale ale fructelor sau la peduncul, unde masa foliara este mai redusa.


In spatiile protejate cele mai afectate culturi sunt: cultura de tomate si cultura de ardei California.

La culturile din camp, cele mai afectate sunt: cultura de pepene verde, cultura de ardei capia, gogosar si cultura de tomate.

Factorii care cresc severitatea arsurii solare

  • Temperatura ridicata combinata cu lumina solara puternica.
  • Temperaturi ridicate combinate cu o irigare deficitara (alternarea perioadelor secetoase cu cele cu udare excesiva).
  • Fertilizarea dezechilibrata (aplicarea in cantitati mari de azot induce cresterea vegetativa a plantei si impiedica asimilarea celorlalte elemente necesare) care duce la cresterea alungita a plantelor, acestea devenind mult mai sensibile.
  • Zilele ploioase care determina vatamarea fructelor, fiind mai sensibile la arsurile solare.
  • Genetica plantei joaca un rol important, deoarece fructele care au un colorit mai inchis sunt mai predispuse la arsura solara (de exemplu, pepenele verde, ardeiul gras, ardeiul capia, tomatele, etc).

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.Masuri de prevenire si control a arsurii solare

Plasele de umbrire au rolul de a diminua cantitatea de lumina care ajunge pe suprafata plantelor si fructelor. Pe langa  diminuarea cantitatii de lumina, plasa de umbrire  scade temperatura interioara astfel incat plantele legumicole sa nu sufere un stres termic.

In perioadele calduroase cand razele solare sunt foarte puternice si pot afecta culturile din spatiile protejate, este necesara stropirea serei/solarului cu solutii speciale de umbrire. Aceste solutii rezista o perioada mai lunga si nu afecteaza folia de acoperire.

Carbonatul de calciu micronizat (Witvast) - este o solutie destinata umbrii serei/solarului, solutia preparata cu apa se pulverizeaza pe suprafata foliei.

  • Aplicarea ingrasamintelor pe baza de Calciu

Calciul joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea plantelor legumicole. Pe langa acest lucru, Calciul creste rezistenta mecanica a tesuturilor, protejeaza plantele impotriva stresului hidric si creste rezistenta fructelor la deshidratare.

Marcoser recomanda aplicarea ingrasamitelor speciale pe baza de calciu cum ar fi:

Borocal - este un fertilizator foliar pe baza de CalciuBor si Magneziu, care creste imunitatea plantelor si reduce stresul plantelor.

Calciamec - Imbunatateste semnificativ fermitatea fructelor, intareste frunzele slab dezvoltate si  stimuleaza asimilarea radiculara a Calciului de catre plante chiar si in cele mai stresante conditii: seceta, salinitate excesiva, pH acid sau bazic, atac de nematozi etc.

Alcaplant New - diminueaza stresul salin din sol prin neutralizarea sarurilor si corecteaza rapid  deficientele de calciu;

  • Aplicarea produselor concepute pentru protejarea impotriva arsurii solare

Agrowhite  - este un amestec concentrat lichid de calciu si magneziu pentru aplicare foliara, ce confera plantei protectie fizica impotriva stresului cauzat de boli si temperaturi ridicate. Poate fi aplicat atat la culturile din solar si din camp.


Produse recomandate:
Nu exista tratament pentru fructele afectate de arsura solara.  De aceea, recomandam aplicarea preventiva a masurilor enumerate.

Daca aveti nevoie de alte informatii despre problemele pe care le intampinati in culturile voastre, nu ezitati sa ne contactati. Inginerii nostri horticoli va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Articole similare

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculosi daunatori, producand pagube importante la culturile de legume din spatii protejate mai ales prin faptul ca este vectorul principal de transmitere al virusului petelor de bronz (TSWV).

Patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor ( Fulvia fulva ).

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boala provocata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte raspandita in intreaga lume, oriunde se cultiva legume sau alte plante horticole.

Carenta de potasiu la legume

Carenta de potasiu la legume

Potasiul este un element obligatoriu in nutritia plantelor, acumulandu-se indeosebi in tesuturile cu metabolism intens si crestere rapida.

Fuzarioza la ardei

Fuzarioza la ardei

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Material ce prezinta una dintre cele mai intalnite probleme la culturile de tomate pe timpul verii si anume: caderea florilor si avortarea fructelor legate. Sunt prezentate cauzele principale si posibile remedii pentru atenuarea fenomenului si prevenirea caderii florilor fara fructificare!