“Tara noastra are un potential fantastic in domeniul legumiculturii iar ceea ce vrea Marcoser este ca acest potential sa fie valorificat la maxim.”

Evenimentul Mari Legumicultori

Pe 26 Martie am raspuns invitatiei companiei Corteva de a participa la evenimentul „Mari Legumicultori”, eveniment organizat de Romanian Agriculture, Boro Communication, Corteva, Netafim si Frisomatt Romania.

Marcoser, in calitate de companie de frunte in Romania in distributia inputurilor pentru horticultura si specializata in tehnici de cultivare a legumelor, in cadrul acestui eveniment am prezentat viziunea noastra asupra dezvoltarii sectorului legumicol din tara noastra si ne-am bazat interventia, in principal, pe urmatoarele trei puncte.

1. Adaptarea noilor tehnologii la conditiile din tara noastra

Romania are conditii naturale exceptionale pentru cultivarea legumelor si trebuie sa profitam de acest beneficiu. Prin urmare, ceea ce trebuie sa facem este sa cunoastem si sa intelegem noile tehnologii disponibile pentru a le adapta la conditiile de cultivare din tara noastra.

Unele dintre cele mai importante puncte sunt:

  • Alegerea corecta a hibrizilor, tinand cont de tipul de crestere, de momentul vanzarii dar si de cerintele pietii.
  • Foliile profesionale utilizate pentru acoperirea solariilor care contribuie la obtinerea timpurietatii, asigura plantelor conditii optime de dezvoltare si chiar prelungesc sezonul de cultura.
  • Utilizarea controlului biologic pentru combaterea daunatorilor, reducand astfel aplicarea pesticidelor si contribuind la obtinerea unor culturi si recolte sanatoase.
  • Cu aceste elemente si cu o serie de bune practici adaugate, se pot intruni parametrii necesari pentru a realiza o cultura acreditata Global G.A.P., care ofera acces la vanzarea catre marile magazine de profil.

De la teorie la practica: Ferma Marcoser

In urma cu 14 ani am infiintat Ferma Marcoser unde cultivam numerosi hibrizi de tomate, castraveti si ardei. Din anul 2018 lucram sub standardul Global G. A. P. si folosim controlul biologic pentru protejarea culturilor impotriva daunatorilor.

In plus, in solariile noastre testam in fiecare an mai mult de 50 de hibrizi si punem in practica tehnologii de cultivare care sunt utilizate cu succes in alte tari, adaptandu-le la conditiile din tara noastra.

Utilizarea Controlului Biologic

Datorita acestor inovatii si a testarilor realizate suntem capabili sa ne dezvoltam continuu si sa ne imbunatatim atat tehnicile de productie cat si calitatea culturilor.

2. Imbunatatirea cunostintelor fermierilor despre tehnicile de cultivare si despre tendintele pietei

In zilele noastre, traim inconjurati continuu de progrese si trebuie sa le includem si in activitatea de producere a legumelor. Pentru a face fata schimbarilor este nevoie si de cunostinte  care sa le permita fermierilor nostri sa ia decizii bune fiecare zi.

Aceste tipuri de decizii pot fi cele de baza, plecand de la alegerea corecta a semintelor si pana la cele luate pe tot parcursul perioadei de vegetatie a culturii, cum ar fi fertilizarea sau aplicarea tratamentelor impotriva bolilor si daunatorilor.

Un alt aspect important este necesitatea de a fi competitiv iar acest lucru se realizeaza partial si prin extinderea suprafetei cultivate.

In Romania sunt in acest moment 4.500 ha de solarii care sunt lucrate de aproximativ 30.000 de fermieri ceea ce rezulta ca media suprafetei de solar cultivata de catre un fermier este foarte mica.

Pot acesti fermieri sa dubleze suprafata pe care o lucreaza?


Acest lucru se poate intampla destul de repede pentru ca spre deosebire de serele hidroponice, unde investitiile sunt extrem de mari, in solar investitiile sunt mai putin costisitoare si solariile reprezinta peste tot in lume baza legumiculturii in mediul protejat.

Zi deschisa la Ferma Marcoser cu fermierii

De la teorie la practica: Ferma Marcoser

Noi am vizitat pana anul trecut toate marile tari producatoare de legume: Grecia, Italia, Turcia, Spania si Olanda. Si am vazut ca peste tot cea mare cantitate de legume este produsa in solarii, iar serele hidroponice largesc si mai mult perioada in care legumele autohtone pot fi consumate.

Imbunatatirea cunostintelor fermierilor romani in ceea ce priveste tehnicile de cultivare este un aspect cu adevarat important pentru Marcoser, deoarece, fiind pe teren impreuna cu fermierii, am putut observa necesitatea extinderii cunostintelor fermierilor nostri cu privire la noile tehnologii si aplicarea lor, astfel incat sa se adapteze cat mai bine la noile schimbari din piata.

3. Curajul de a vedea in  sectorul legumicol o posibilitate de a dezvolta o afacere profitabila, crezand in dezvoltarea unor culturi legumicole de calitate

In prezent, asa cum am afirmat, Romania are oficial 4.500 de hectare cu solarii. Avem un potential foarte mare pentru a cultiva legume dar nu ne putem dezvolta fara a face investitii.

Marcoser a pornit in urma cu 16 ani o afacere care voia sa fie de consultanta in legumicultura. Intre timp afacerea s-a dezvoltat si de la consultanta am ajuns sa facem inclusiv productie, pe care o distribuim in pietele locale si in marile lanturi alimentare.

De la teorie la practica: Ferma Marcoser

In ultimii ani, suprafata de cultivare de la Ferma Marcoser a crescut constant, iar in prezent am ajuns la o suprafata de 3.5 ha.

Avem solarii pe diverse structuri care pot fi replicate de orice fermier, aratandu-le in acest fel ca este posibil sa obtina o productivitate ridicata si incurajandu-i ca pot investi si dezvolta o afacere in acest domeniu. 

Cultura de tomate in solar

Referitor la calitatea productiei, Marcoser are solutiile pentru a putea livra produse libere de reziduuri, sanatoase. O dovada a acestui fapt este aceea ca lucram de mai bine de 3 ani cu un retailer care are standarde mult mai riguroase decat limitele admise.

Reusim sa livram in fiecare an tomate, castraveti si ardei care sa se incadreze in aceste standarde, ceea ce dovedeste ca ceea ce facem noi la Marcoser si ceea ce promovam ca tehnologie functioneaza si poate ajuta cu adevarat legumicultura din Romania.

“Tara noastra are un potential fantastic in domeniul legumiculturii iar ceea ce vrea Marcoser este ca acest potential sa fie valorificat la maxim”.

Am inceput articolul cu aceasta fraza deoarece reprezinta obiectivul nostru pentru sectorul legumicol romanesc. In asta credem cu adevarat si o demonstram in fiecare zi din ultimii 16 ani. Vrem in continuare ca si voi sa credeti si sa va alaturati acestui obiectiv! 

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!Distribuie acest articol!

Articole similare

Produse de fertilizare pentru agricultura organica

Produse de fertilizare pentru agricultura organica

Cultivarea in sistem ecologic castiga din ce in ce mai mult teren si pe teritoriul Romaniei, un numar mare de fermieri optand pentru aceasta modalitate de a practica legumicultura.

Hibrizi noi de tomate de la Syngenta

Hibrizi noi de tomate de la Syngenta

In portofoliul nostru am adaugat hibrizi noi de tomate de la firma Syngenta. Descopera-le acum!

Vizita studentilor de la Facultatea de Horticultura

Vizita studentilor de la Facultatea de Horticultura

Si in acest an am primit vizita studentilor din anul III de la Facultatea de Horticultura din cadrul USAMVB.

Lucrarile lunii August in legumicultura

Lucrarile lunii August in legumicultura

In luna august se ingrijesc culturile de legume din solar sau camp, se aplica tratamente fitosanitare si se infiinteaza culturile pentru toamna-iarna.

Marcoser sustine viitorii specialisti in legumicultura

Marcoser sustine viitorii specialisti in legumicultura

Impreuna cu partenerii nostri de la Nu Oricum am ridicat un solar nici prea mare, dar nici mic- suficient cat elevii de la Liceul Tehnologic Cudalbi sa poata sa-si planteze propriile plantute, sa le ingrijeasca, sa invete, iar la sfarsit sa culeaga roadele muncii si ale invataturii lor.

Obtine recolte de calitate cu noile ingrasaminte din portofoliul Marcoser!

Obtine recolte de calitate cu noile ingrasaminte din portofoliul Marcoser!

Fertilizarea este una dintre verigile tehnologice cu un impact mare asupra calitatii si cantitatii recoltelor obtinute, atat la culturile de legume din solar cat si la cele din camp.