Cultura de ardei a castigat din ce in ce mai mult teren in preferintele legumicultorilor si aceasta se datoreaza cererii mari – ardeiul fiind una din legumele de baza in bucataria romaneasca- si profitului bun pe care cultivatorii il pot obtine de pe urma valorificarii acestuia.

Pretul ardeiului este influentat atat de gustul acestuia cat si de aspectul lui. De aceea, fertilizarea corecta si la timp este un factor important in tehnologia de cultura a ardeiului.

Orice dezechilibru va influenta in mod direct productivitatea plantelor sau aspectul comercial al fructelor, ceea ce va afecta profitul legumicultorului.

De aceea, va propunem un plan orientativ de fertilizare in functie de faza de de dezvoltare a plantei, atat la nivel radicular cat si foliar.

Este foarte important sa efectuati analize de sol si apa inainte de a aplica orice fel de tratament.

Abia dupa aceea veti avea un plan de fertilizare personalizat conditiilor specifice ale culturii dumneavoastra.

De aceea, e posibil ca dozele si produsele sa difere putin de ceea ce veti gasi in acest plan de fertilizare.

In cazul nostru, am avut ca ca suport soluri cu textura usoara, cu un continut mediu de materie organica, un pH de 5,5-7 al solului, un nivel relativ ridicat de saruri, iar apa utilizata pentru irigare este provenita din puturi forate, apa cu nivel foarte scazut de nitriti si nitrati, nu este foarte dura (concentratii mici de carbonati de Calciu si Magneziu), pH 6-7, indice de salinitate cat mai apropiat de 0.

Plan de fertilizare radiculara

Plan de fertilizare radiculara - Aplicare radiculara prin apa de irigare - grame, mililitri / 1000 m
    Calciamec/ Acaplant Salwax Sprintene/ Radisol Starter Floramec/ Biorad- 20 Agroxilato-K/ Codibor L Fitokontrol-K/ Codicobre Codiorgan
Plantare (1-10 zile) I irigare 500/1000 500 200        
  II irigare       1000     500
  III irigare             500
Sapt II- Sapt IV 3 200/500 200 200 1000   500/1000 500
Sapt V- Sapt VIII 4 300/600 300     1000   600
Sapt IX- Sapt XII 4 300/1000 300     1000/1000   600
Sapt XII- final  300/1000 300     1500 500/1000 600
o data la 2-3 sapt      200 1000      
o data la 2-3 sapt  500 500 200        

Legenda:  Sunt colorate cu aceeasi culoare elementele ce se pot combina. Produsele nu suplinesc fertilizarea clasica cu NPK, ci doar o imbunatatesc.

Observatii:
1. Pentru prima irigare se prepara solutia incepand cu dizolvarea Alcaplant, urmat de SalwaxCa si la urma se adauga Sprintene. Solutia obtinuta se agita cat mai des pentru impiedicarea depunerii Alcaplant. Daca se utilizeaza Calciamec nu mai exista riscul depunerii. Aplicarea solutiei se face imediat dupa umplerea coloanei de irigat cu apa si dupa terminare se mai lasa instalatia sa curga 30- 60 minute.

2. Calciamec/ Alcaplant se aplica impreuna cu Salwax si Sprintene insa nu si cu alte produse indicate in plan.

3. Floramec se aplica singur la sfarsitul irigarii pentru a ramane in zona radiculara de la suprafata si se evita aplicarea ingrasamintelor care contin azot inainte si dupa aplicare. Floramec nu este compatibil cu alte produse, singurul produs cu care poate fi aplicat impreuna este Sprintene.

4. Agroxilato-K este compatibil cu majoritatea ingrasamintelor NPK minerale si se recomanda aplicarea impreuna cu acestea.

5. Codicobre previne simptomele cauzate de deficientele de cupru, imbunatateste considerabil sistemul imunitar al plantei, prevenind eficient atacurile fungilor si bacteriilor.

6. Fitokontrol-k se aplica la temperaturi scazute, reduce umiditatea excesiva la plante, evitand imbolnavirea cu boli fungice.

7. Dupa Alcaplant, apa trebuie sa mai curga 5- 10 minute. Datorita formulei unice, este un produs care nu se spala dupa ce a ajuns in sol, ramanand la nivelul radacinii si implicit la dispozitia plantei timp de mai multe zile.

8. In afara de Alcaplant, toate celelalte produse inclusiv NPK se aplica la terminarea programului de udare. Dupa aplicare apa trebuie sa mai curga cateva minute.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Plan de fertilizare foliara

Plan de fertilizare foliara - Aplicare foliara prin stropire - grame, mililitri / 1000 m2/ saptamana
  Sprintene Codibrot Agropotasion Geen up Borocal Agroxilato-Mg/ Codicobre Polifruit Codiorgan/ Agroxilato-fe Codibor-L Agrowhite Codifrost Codigreen Codicobre
Plantare 3 sapt 20 50           20     30 50 30
Inflorire-legare     100 50 30 30     20 vezi obs 30 50 30
Dezv. Vegetativa (marire intensiva a fructelor, revenire din stresuri)     150 75 50 30- 50 100 50/20- 30 20  vezi obs   50 30
Carenta de Calciu si/sau potasiu, bor     150   50   150   20       30

Legenda:  Sunt colorate cu aceeasi culoare elementele ce se pot combina. Produsele nu suplinesc fertilizarea clasica cu NPK, ci doar o imbunatatesc.

Observatii:
1. Sprintene si Codibrot impreuna sau separat sunt compatibile si cu majoritatea pesticidelor si pot fi aplicate impreuna cu acestea, dar nu si cu Codiorgan deoarece contine aminoacizi.

2. Agropotasion, Green-up si Borocal se aplica impreuna pt un efect sinergic foarte puternic. Daca se utilizeaza si pesticide se evita adaugarea de Borocal.

3. Agropotasion este compatibil  cu majoritatea pesticidelor, iar aplicarea impreuna cu pesticidele scade semnificativ riscurile de fitotoxicitate.

4. In cazul tratamentelor foliare pentru carenta de calciu calciu se poate aplica Borocal, care se poate aplica si cu alte produse.

5. Agroxilato-Mg prelungeste vialbilitatea florilor si poate fi aplicat atat pentru carente de magneziu, cat si tratament impotriva caderii floroilor.

6. Pentru deficiente majore de Calciu, Potatasiu, Magneziu sau Bor pot fi aplicate produsele special concepute pentru  tratarea lor: BorocalAgropotasion, Agroxilato- Mg, Codibor- L.

7. In faza de dezvoltare vegetativa si recoltare se aplica Polifruit (singur) pentru cresterea productivitatii, timpurietatii si calitatii fructelor: Intensitatea culorii, marime, gust, aroma, rezistenta, postmaturare.

8. Agrowhite este o formula inovatoare pt protectia culturilor de camp contra razelor solare. Se aplica primul tratament dupa aparitia primelor fructe- doza este de 5kg/ha. Al 2-lea tratament se aplica la 2 saptamani de la primul, iar la nevoie, daca temperaturile sunt foarte ridicate se mai face un tratament in aceeasi doza. Este repelent pentru fungi si insecte.

9. Agroxilato-k in combinatie cu Calciamec (1l/ 500g) se da in perioada de recoltare pentru fructe mai rezistente.

10. Urmatoarele se pun in tancul cu apa in ordinea: 1- Borocal, 2- Agropotasion, 3- Green-up. A nu se amesteca in alta ordine!

11. Tancul cu apa (bazinul, vermorelul etc) trebuie sa fie 1/3 plin cu apa in momentul in care se adauga Borocal si apoi celelalte.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de tomate bazate pe rezultatele testelor din loturile experimentale si din bazinele legumicole

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari si bune practici in aplicarea produselor de protectie a plantelor in siguranta pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.

Schema de tratamente pentru cultura de tomate

Schema de tratamente pentru cultura de tomate

Schema de tratamente pentru cultura de tomate, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Urmatoarea lucrare tehnologica dupa repicare, este cea de rarire a rasadurilor. Aceasta operatiune se impune pentru a evita alungirea rasadurilor, si se poate realiza cu 2-3 saptamani inainte de plantare.

Avantajele sistemului de irigare prin picurare

Avantajele sistemului de irigare prin picurare

Utilizarea unui sistem de irigare prin picurare reprezinta la ora actuala cea mai moderna si economica alegere pentru fermierii din Romania care doresc sa produca legume rentabile si eficiente economic. Va prezentam in acest articol o parte din avantajele utilizarii sitemului de irigare prin picurare.

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume este o operatiune importanta si consta in mutarea rasadurilor crescute pe pat germinativ sau in tavite alveolare cu celule mici in pahare individuale rounde sau patrate ori in tavi cu celule mai mari.