Fiecare cultivator de pepeni isi doreste sa aiba pepenii cei mai frumosi, cei mai sanatosi si cei mai timpurii. Pare o sarcina usoara, mai ales cand stii ca ai semanat seminte profesionale de pepeni. Alegerea potrivita a hibridului este importanta pentru cultura de pepeni dar nu e definitorie.

Plan de fertilizare pepeni


Un pas foarte important pentru a avea o cultura de pepeni verzi perfecta este fertilizarea acesteia. In acest sens, va propunem un plan complet de fertilizare a pepenilor, atat radicular cat si foliar.


Va reamintim ca este foarte important sa efectuati analize de sol si apa inainte de a aplica orice fel de tratament. Abia dupa aceea veti avea un plan de fertilizare particular conditiilor specifice ale culturii dumneavoastra. De aceea, e posibil ca dozele si produsele sa difere putin de ceea ce veti gasi in acest plan de fertilizare.

In cazul nostru, am avut ca suport soluri cu textura usoara, cu un continut mediu de materie organica, un pH de 5,5-7 al solului, un nivel relativ ridicat de saruri, iar apa utilizata pentru irigare este provenita din puturi forate, apa cu nivel foarte scazut de nitriti si nitrati, nu este foarte dura (concentratii mici de carbonati de Calciu si Magneziu), pH 6-7, indice de salinitate cat mai apropiat de 0.

Plan de fertilizare radiculara la pepeni

Plan de fertilizare radiculara - Aplicare radiculara prin apa de irigare - grame, mililitri / 1000 m2 / saptamana

    Calciamec/ Acaplant Salwax Sprintene Floramec Agroxilato-K/ Codicobre/ Fitokontrol-K Codiorgan
Plantare (1-10 zile) I irigare 1000/2000 1000 500      
  II irigare       1000   1000
  III irigare           1000
Intindere tulpina si lastari           500/500/500 1000
Inflorire si legare       1000 3000 500/500/500  
Marire fructe- recoltare           3000 1000

Legenda:  Sunt colorate cu aceeasi culoare elementele ce se pot combina. Produsele nu suplinesc fertilizarea clasica cu NPK, ci doar o imbunatatesc.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Plan de fertilizare foliara la pepeni

Plan de fertilizare foliara - Aplicare foliara prin stropire - grame, mililitri / 1000 m2 / saptamana

  Sprintene Codibrot Agropotasion Green-Up Borocal Agroxilato-Mg/ Agroxilato Fe Codibor-L Codigreen Codiorgan Polifruit Agrowhite Codicobre
Plantare- 2 saptamani 20 50             20     30
Intindere tulpina si lastari               50 20     30
Inflorire si legare           30/30 20       vezi obs 30
Marire fructe- recoltare     150 75 50         150   30

Legenda:  Sunt colorate cu aceeasi culoare elementele ce se pot combina. Produsele nu suplinesc fertilizarea clasica cu NPK, ci doar o imbunatatesc.

Observatii:
1. Solutia de inradacinare (Salwax, Calciamec, Spintene) se poate aplica si prin udare cu cana la fiecare planta in parte in cazul in care nu exista sistem de irigare prin picurare

2. Solutia de inducere a infloririi si legarii (Floramec + Sprintene) se poate aplica cu o pompa vermorel caruia i s-a inlaturat fluturele de pulverizare si se aplica solutia la fiecare planta in parte.

3. In cazul in care nu se poate aplica prin picurare Agroxilato-K, se pot mari frecventa si dozele de Agropotasion si 2- 3 tratamente foliare cu Polifruit K50 (singur) pt cresterea productivitatii, timpurietatii si calitatii fructelor: intensitatea culorii, marime, gust, aroma, rezistenta postmaturare.

4. Agrowhite este o formula inovatoare pt protectia culturilor de camp contra razelor solare. Se aplica primul tratament dupa aparitia primelor  fructe- doza este de 5kg/ha. Al 2-lea tratament se aplica la 2 saptamani de la primul, iar la nevoie, daca temperaturile sunt foarte ridicate se mai face un tratament in aceeasi doza. Este repelent pentru fungi si insecte.

5. Calciamec si Agroxilato-K aplicate impreuna cu urmatoarea formula: 2kg/3kg/ha. Formula unica de asimilare a calciului si potasiului dintr-o singura aplicare.

6. Dupa Alcaplant, apa trebuie sa mai curga 5- 10 minute. Datorita formulei unice, este un produs care nu se spala dupa ce a ajuns in sol, ramanand la nivelul radacinii si implicit la dispozitia plantei timp de mai multe zile. 


7. In afara de Alcaplant, toate celelalte produse inclusiv NPK se aplica la terminarea programului de udare. Dupa aplicare, apa trebuie sa mai curga cateva minute.

Mentiune:
* Nu utilizati niciodata pentru irigarea culturilor de legume apa din reteaua de apa a orasului sau a comunei, deoarece este tratata cu clor si acest element dauneaza grav dezvoltarii legumelor pe masura ce se acumuleaza. 

Planurile de fertilizare din acest catalog sunt niste recomandari generale, ghiduri orientative si au fost pregatite si elaborate cu cea mai mare grija pentru dezvoltarea in conditii optime a culturilor de legume. Cu toate acestea, circumstantele locale (tipuri de sol, calitatea sursei de apă, etc), condițiile de mediu, modul de aplicare, greșeli tehnologice si tehnologia de cultura utilizata, pot produce modificari semnificative culturilor de plante. Din aceste motive, nu ne asumam nici o raspundere fata de culturile realizate.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea se face atunci când răsadurile au ajuns la anumiți parametri de dezvoltare: au vârsta cuprinsă între 55 și 77 de zile – tomate, 60-80 de zile - ardei, înălțime de 20-30 cm, să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit, sistemul radicular este bine dezvoltat, răsadurile sunt libere de virusuri, boli și dăunători).

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate, cu radacini bogate, sunt baza unei culturi reusite, toate fazele de dezvoltare ulterioare fiind conditionate strict de calitatea rasadurilor.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de tomate bazate pe rezultatele testelor din loturile experimentale si din bazinele legumicole

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Selectia hibridului de legume potrivit, este una dintre cele mai importante decizii pe care cultivatorul comercial trebuie sa o ia in fiecare sezon.

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare - inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor