Ce inseamna fertilizare foliara?

Fertilizarea foliara a plantelor reprezinta aplicarea prin pulverizarea pe planta, a unei solutii formata din apa si cantitatea de ingrasamant specificata, in functie de specie si stadiul de crestere si dezvoltare al plantelor.

Alaturi de fertilizarea radiculara, fertilizarea foliara reprezinta o veriga importanta in cresterea plantelor legumicole, cu numeroase avantaje. Cercetarile efectuate arata ca fertilizarea foliara nu este o alternativa pentru fertilizarea radiculara, ci reprezinta o metoda eficienta de a completa si a stimula absorbtia radiculara a elementelor. Combinarea celor doua metode de fertilizare este recomandata pentru cresterea productivitatii si calitatii.

Fertilizarea foliara

Fertilizarea foliara are la baza proprietatea unor nutrienti de a fi solubili in apa si astfel sa poata fi aplicati pe partile aeriene ale plantelor, prin pulverizare. Nutrientii patrund in planta fie prin penetrarea cuticulei (stratul ceros de la suprafata frunzelor) sau prin stomate (pori prezenti pe suprafata frunzei si a tulpinii), ajungand ulterior la nivel de celula. Nutrientii patrund atat prin partea superioara a frunzei cat si prin cea inferioara.

Cand si cum se poate efectua fertilizarea foliara?

Fertilizarea radiculara se face de regula in urma analizei testelor de sol iar pentru fertilizarea foliara se iau in considerare simptomele vizibile de pe frunze si analizele de tesut de la planta (atunci cand exista posibilitatea efectuarii lor). Fertilizarea foliara este o metoda la indemana prin care se poate completa fertilizarea radiculara.

Fertilizarea foliara se aplica in urmatoarele cazuri:

  • la aparitia simptomelor de carente de nutritie pe planta (frunze, fructe etc.);

Utilizarea aplicarilor foliare se realizeaza in special pentru prevenirea sau corectarea deficientelor de nutritie, mai ales daca sistemul radicular functioneaza deficitar. Asadar, diagnosticarea corecta a deficientelor de nutritie reprezinta elementul cheie pentru aplicarea cu succes a fertilizarii foliare. In plus, fertilizarea foliara necesita prezenta unei mase foliare bogate care sa absoarba ingrasamantul aplicat. In functie de severitatea carentei elementului, poate fi necesara efectuarea mai multor aplicari. Se respecta concentratia specificata de producator si se tine cont de temperatura mediului ambiant pentru a evita aparitia de arsuri pe frunze.

  • cand sistemul radicular functioneaza deficitar din cauza anumitor factori: atac de boli sau daunatori la nivelul radacinilor, lipsa oxigenului in sol ca urmare a compactarii solului sau a excesului de apa, prezenta excesului de saruri, pH necorespunzator, lipsa elementelor nutritive din sol etc.

Daca planta este atacata de anumiti daunatori ce consuma portiuni de radacina, planta nu isi mai poate sustine partea aeriana la nivel optim si pot sa apara simptome de carenta sau crestere incetinita.

In cazul perioadelor ploioase, cand cantitatea de apa in sol este foarte mare, sistemul radicular functioneaza deficitar. In conditii de pH scazut al solului, anumite elemente sunt blocate la acest nivel iar asimilarea prin radacini nu se poate realiza.

  • dupa transplantare;

Aplicarea de Sprintene si Codibrot la 1-2 saptamani de la plantare ajuta plantele pentru o buna inradacinare si stimuleaza aparitia de noi cresteri.

  • in fenofazele cu cerinte maxime: inflorire, legarea fructelor, cresterea si coacerea fructelor;

Fertilizarea foliara se utilizeaza cu succes in fazele cu cerinte maxime pentru nutrienti, ajutand la obtinerea de produse de calitate superioara, ce prezinta culoarea si gustul caracteristice varietatii. Anumite produse tintesc prevenirea aparitiei fiziopatiilor legate de asimilarea deficitara a unor elemente, prin aplicarea foliara obtinandu-se un efect imediat.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

In perioada infloririi, pentru imbunatatirea fertilitatii florilor si formarea peretilor celulari ai tinerelor fructe, se poate aplica Borocal si Agroxilato-Mg, acestea aducand un aport important de bor, magneziu, calciu, elemente vitale pentru perioada de primavara, cand temperaturile pot fi si mai scazute. De asemenea, se administreaza Agroxilato-Fe pentru prevenirea aparitiei clorozelor apicale, manifestate prin decolorarea (galben-verde deschis) varfurilor de crestere. Borocal se poate aplica pe toata durata cresterii fructelor pentru prevenirea carentelor de calciu la nivelul fructelor (putregaiul apical) si sustinerea unei bune legari a fructelor pe toata durata perioadei de fructificare.

Fertilizarea foliara, carente de calciu si fier

In perioada cresterii fructelor, administrarea de Agropotasion conduce la obtinerea de fructe uniforme, cu gust si culoare caracteristica.

Aplicarile foliare cu Agropotasion si Codiorgan-GLB, incepand cu perioada de dupa trasplantare si pe tot parcursul cresterii fructelor, conduce catre obtinerea de fructe mari, uniforme si previne craparea acestora. Produsele sunt compatibile si se pot aplica impreuna.

Fertilizarea foliara craparea fructelor

  • pentru a preveni si a diminua atacurile unor daunatori si pentru stimularea autoapararii;

Prevenirea atacului unor boli sau daunatori este recomandata in cazul tuturor culturilor, comparativ cu combaterea, cand deja se inregistreaza pierderi si scaderea calitatii productiei. Dozele suficiente de potasiu (K) diminueaza foarte mult impactul atacului de boli si daunatori. Pe langa alte beneficii specificate mai sus, administrarea foliara de Agropotasion cumulata cu aplicarea radiculara a Agroxilato-K asigura un bun aport de potasiu. Agropotasion reduce, de asemenea, efectul fitotoxic al fungicidelor.

Momentele optime pentru efectuarea aplicarilor foliare sunt fie dimineata devreme, fie seara tarziu.
Mai exact, pulverizarea se efectueaza in momentul zilei cu temperatura cea mai scazuta si umiditatea aerului cea mai ridicata. Nu se recomanda aplicarea foliara pe plante ce sufera de stres hidric (seceta). De asemenea, nu se aplica pulverizari foliare pe durata zilei, cand temperaturile sunt foarte ridicate, existand riscul major ca frunzele sa fie afectate. Se evita aplicarea cand viteza vantului este mare, existand riscul ca solutia sa nu mai ajunga pe plante iar efectul aplicarii sa fie nul.

Daca se incearca un produs nou, se poate efectua o aplicare de test, pe un numar redus de plante, dupa care produsul se aplica la intreaga cultura.

Cand se efectueaza pulverizarea, se regleaza dispozitivul astfel incat sa se formeze o ceata fina, pentru o aplicare uniforma si eficienta. Nu este recomandat ca dispozitivul sa formeze picuri mari, prin care sa se aplice neuniform solutia sau aceasta sa siroiasca de pe frunze. Se tine cont ca solutia sa se aplice si pe partea inferioara a frunzelor, nu doar pe partea superioara, stomatele prin care aceasta patrunde in planta fiind prezente in numar mare si pe partea inferioara a frunzelor.

Pentru eficientizarea aplicarii este recomandata adaugarea unui adjuvant, precum Adimel + sau Heliosol, care sa fixeze mai bine solutia pe frunze. Acest lucru este valabil in special la aplicarea pe plante a caror frunze au cuticula mai groasa si mai ceroasa (varza, ceapa etc.). Adimel+ este un adjuvant recomandat pentru orice aplicare foliara, avand efect de imbunatatire a aderentei solutiei si eficacitatii tratamentelor, grabirea incorporarii foliare si translocarii  nutrientilor. In cazul atacului de musculita alba, Adimel+ ajuta la curatea frunzelor de secretia lasata de acesti daunatori.

Fertilizarea foliara fumagina

Aplicarea foliara se poate realiza cu ajutorul unei pompe sau a unui vermorel electric.

La prepararea solutiei se iau in considerare doza specificata de producator, cantitatea de apa (numarul de pompe) necesara si stadiul la care se afla plantele (fenofaza).

Intotdeauna se respecta specificatiile de pe eticheta privind cantitatea de produs ce se adauga si nu se aplica solutii mai concentrate, existand riscul aparitiei arsurilor pe frunze iar in cazul pesticidelor, riscul aparitiei formelor rezistente. Se are in vedere dizolvarea completa a produsului adaugat si amestecarea periodica in timpul aplicarii, pentru ca produsul sa nu se sedimenteze la partea inferioara a pompei/vermorelului. Daca se aplica mai multe produse concomitent, se acorda atentie deosebita la compatibilitatea dintre acestea.

Calitatea apei este un factor foarte important, aceasta avand rol de transportor. Apa trebuie sa aiba un pH de 5,5-7, cu indice de salinitate cat mai apropiat de zero si sa nu provina de la reteaua de apa a localitatii (aceasta contine clor, element nociv plantelor legumicole atunci cand se acumuleaza).

Ce produse se pot utiliza in fertilizarea foliara?

Piata produselor destinate plantelor cuprinde o varietate mare de fertilizanti foliari, special conceputi pentru aplicarea pe planta si bineinteles, tratamentele pentru combaterea agentilor patogeni, ce se aplica cu preponderenta pe cale foliara. De regula, fertilizantii foliari se gasesc sub formulare lichida, geluri, pulbere sau granule 100% solubile in apa.

Fertilizantii foliari se dizolva in apa in proportie de 100% si, de regula, nu contin impuritati care sa provoace vatamari plantelor sau sa conduca la acumularea de reziduuri toxice in plante. Un aspect important al fertilizarii foliare este acela ca reprezinta un mijloc de atentuare a poluarii solului si a apei.

Elementele necesare in cantitati mari pentru planta se administreaza radicular iar prin fertilizare foliara se completeaza cantitatea necesara in momentele cu cerinte maxime sau se corecteaza anumite carente. Aplicarea doar prin stropire a unor elemente necesare in cantitati mari, cum ar fi azotul, se realizeaza cu dificultate deoarece nu pot fi aplicate solutii cu o concentratie prea mare, existand riscul de arsuri foliare. In cazul carentelor, pentru interventia imediata, se pot aplica fertilizari foliare.

In schimb, pentru aplicarea microelementelor, necesare in cantitati mult mai mici in planta, fertilizarea foliara este o metoda eficienta si des utilizata.

La prepararea solutiei se are in vedere respectarea cu strictete a concentratiilor specificate pe eticheta, pentru a evita aparitia arsurilor pe frunze.

Avantajele nutritiei foliare:

  • completarea nutritiei plantelor in momentele cu cerinte maxime;
  • prevenirea sau corectarea carentelor de nutritie, imediat ce simptomele sunt observate;
  • aplicarea localizata a unor elemente, in doza si la momentul potrivit;
  • absorbtia mai rapida a elementelor, comparativ cu fertilizarea radiculara;
  • se pot aplica odata cu tratamentele pentru boli si daunatori;
  • revenirea rapida a plantelor ce au suferit un stres (salinitate mare, seceta, temperaturi scazute, atac de boli si daunatori etc.);
  • stimuleaza procesele metabolice vegetative, cu generarea de noi lastari si frunze.

Dezavantaje ale fertilizarii foliare:

  • se poate aplica o cantitate limitate de ingrasamant la o aplicare;
  • unele ingrasaminte foliare pot fi incompatibile, fiind necesare mai multe aplicari;
  • nu se pot aplica in conditii de vant sau precipitatii;
  • in caz de carente severe este necesara interventia radiculara;
  • riscul aparitiei arsurilor foliare, in caz de nerespectare a regulilor de aplicare.
Video -Fertilizarea Foliara la cultura de castraveti

Asteptam intrebarile si parerile dumneavoastra in sectiune de comentarii de mai jos.

Surse:

Ing. drd. Costel Pohrib, Ing. drd. Marius Petrache, Tehnologii moderne de cultura a legumelor timpurii in sere si solarii, Ed. Printech, Bucuresti, 2011

journalrepository.org

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

In perioada de iarna in livezile de pomi fructiferi se efectueaza lucrari specifice perioadei de repaus vegetativ.

Certificarea Global GAP

Certificarea Global GAP

Global GAP este o organizatie globala din sectorul privat, care are ca obiectiv o agricultura sigura si durabila. Prin aceasta organizatie se incearca stabilirea standardelor pentru certificarea produselor agricole din intreaga lume.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantajele utilizarii ingrasamintelor lichide de ultima generatie!

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni galbeni si galbeni verzi in camp, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.