Plantarea foarte timpurie (la inceputul lunii Martie) a legumelor cu cerinte termice ridicate (tomate, ardei, castraveti) sau in octombrie, noiembrie, decembrie a salatei, ridichilor si spanacului,  in solarii neincalzite, a condus la necesitatea implementarii unor operatii tehnologice, pentru mentinerea unor temperaturi minime, evitandu-se astfel inghetarea plantelor.

In ultimii ani, utilizarea foliei termice a crescut constant datorita beneficiilor pe care aceasta tehnologie le aduce culturii.

Folie Termica

Amplasarea foliei termice

Folia termica de randul II se amplaseaza intre plante si folia de acoperire, de obicei la inaltimea stresinii, ca un tavan foarte usor inclinat.

In acest mod, picaturile de apa formate pe suprafata foliei, dar si cele cazute de pe folia de acoperire a solarului, se vor scurge spre margine.

Beneficiile pe care folia termica le aduce culturii:

Instalarea in solar a foliei termice de randul 2 are numeroase avantaje, aducand beneficii semnificative. Cele mai importante beneficii sunt:

  • Reduce variatiile de temperatura intre zi si noapte, din interiorul solarului

Acest lucru genereaza un mediu mai echilibrat, in care cultura sa nu sufere stresuri care pot afecta negativ cresterea plantei si productia.

De exemplu, cultura de castraveti,  pentru o dezvoltare optima, are nevoie de o temperatura de 18-22 grade C noaptea si 24-30 grade C ziua, lucru greu de obtinut in cazul culturilor extratimpurii.

Utilizarea foliei termice este benefica, deoarece ridica temperatura din spatiile protejate cu 3-6 grade C, astfel incat diferentele zi - noapte sa fie mult mai echilibrate.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

  • Fiind montata intre folia de acoperire si plante, folia termica are un rol important in reducerea picaturilor de apa care cad de pe folie, pe plante

Montarea foliei trebuie facuta corespunzator, in plan inclinat, pentru ca picaturile de apa sa se scurga spre margine, fara sa ajunga pe planta.

Pe langa montarea foliei termice, un rol important  il are temperatura, daca solarul nu este incalzit, apar diferente de temperatura intre mediul exterior si cel interior, acest lucru favorizand aparitia picaturilor de apa.

Aceste picaturi de apa conduc la aparitia patogenului Botrytis cinerea, foarte des intalnit la cultura extratimpurie de tomate.

Instalare folie termica in solar

  • Reduce costul incalzirii

Datorita montarii foliei termice, volumul de aer incalzit va fi mult mai mic, astfel incat costul incalzirii este redus cu 25-30%.

Totodata, folia termica contine si aditivul IR, care reflecta o parte din radiatiile infrarosii in spatiul protejat, impiedicand pierderile de caldura de pe timpul noptii.

  •  Un beneficiu important este timpurietatea pe care aceasta tehnologie o ofera culturii

Cu ajutorul foliei termice montate in solar, temperatura interioara creste, fapt care conduce la o timpurietate de 7-10 zile a culturii.

Pe langa timpurietate, sunt influentate in mod pozitiv, cantitatea si calitatea productiei. 

Folie de randul 2

  • Datorita cresterii temperaturii din spatiile protejate, instalarea controlului biologic se poate face mult mai devreme

Daca in exteriorul serei/solarului avem o temperatura noapte de 10 grade C, folia termica ajuta la cresterea temperaturii, rezultand temperatura esentiala introducerii insectelor benefice, care se face la o temperatura de peste 12 grade C.

Foliile pe care le utilizam in aceasta perioada sunt Vatan, cu grosime de 40 microni si  Sotrafa, 50 de microni.

Folia termica Vatan, de 40 de microni, contine aditivii UV (rezistenta la razele solare), IR (aditiv care  mentine caldura acumulata pe timpul zilei si o pastreaza si pe timpul noptii) AB (anti-bacterian), si EVA (confera rezistenta la lucrarile mecanice).  

Folia termica Sotrafa, pe langa toti acesti aditivi, contine in plus, aditivul AD (anti-picurare).

Folia termica pentru culturi timpurii

  • Este transparenta si asigura lumina necesara dezvoltarii optime

Foliile termice, speciale pentru randul 2, sunt transparente si lasa sa treaca lumina necesara dezvoltarii plantelor.

In concluzie, utilizarea foliilor termice este esentiala, datorita beneficiilor pe care le aduce culturii, in momentul actual.

Daca aveti nevoie de alte informatii privind alegerea si montajul foliei termice de randul II, nu ezitati sa ne contactati, specialistii nostri va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Produse recomandate:

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Articole similare

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea in functie de stadiul culturii este cea mai importanta componenta pentru eficientizarea tratamentelor foliare de combatere a bolilor si a daunatorilor si buruienilor.

Certificarea Global GAP

Certificarea Global GAP

Global GAP este o organizatie globala din sectorul privat, care are ca obiectiv o agricultura sigura si durabila. Prin aceasta organizatie se incearca stabilirea standardelor pentru certificarea produselor agricole din intreaga lume.

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni galbeni si galbeni verzi in camp, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Protejarea culturilor legumicole cu folie microporoasa

Protejarea culturilor legumicole cu folie microporoasa

Cea mai cunoscuta dintre masuri este folosirea foliei microporoase de tip agril ce asigura o diferenta de temperatura de 4-5°C in interior fata de exterior. Aceasta se poate utiliza la o gama larga de culturi (varza, salata, castraveti, spanac, andive, ridichi, morcovi, țelină, pepeni, cartofi timpurii, ardei și gogoșari, căpșuni) , prin amplasarea deasupra plantelor, ferindu-le de inghet.

Avantajele utilizarii foliei profesionale

Avantajele utilizarii foliei profesionale

Numeroasele avantaje pe care le prezinta utilizarea unei folii profesionale pentru acoperirea serelor si solariilor, se datoreaza in principal proprietatilor deosebite pe care le au aceste tipuri de folie.
Fiecare dintre aceste proprietati este datorata prezentei in structura fizica a foliei a aditivilor de ultima generatie.
Avantajele utilizarii foliei profesionale pentru acoperirea serelor si solariilor sunt:
1. Stabilizare UV;
2. Termicitate IR;
3. Elasticitate si rezistenta mecanica EVA;
4. Protectie antiinsecte AV;
5. Durata de viata de 5-7 ani.

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.