Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculosi daunatori, producand pagube importante la culturile de legume din spatii protejate mai ales prin faptul ca este vectorul principal de transmitere al virusului petelor de bronz (TSWV).

  1. Caracteristicile daunatorului
  2. Principalele simptome
  3. Ciclul biologic
  4. Intensificarea gradului de atac
  5. Masuri de management

Caracteristicile daunatorului

Acest daunator este periculos prin faptul ca:

  • este polifag,  adica se hraneste dintr-un numar mare de  specii de plante
  • are un numar mare de generatii pe an, din cauza temperaturilor ridicate (peste 32o C) durata ciclului de reproducere este de doar 9 zile.
  • are un comportament thigmotactic, adica se ascunde in flori, boboci, varfuri de crestere si in alte locuri acoperite, unde nu ajung toate insecticidele de contact.
  • este vector pentru anumite virusuri (de exemplu, TSWV - Virusul petelor de bronz).
  • este atras de anumite culori specifice ale florilor, si anume galben, albastru si alb.
  • isi incepe activitatea la temperatura de 9o C.
Trips in floarea de ardei

Principalele simptome ale atacului de trips

Principale simptome provocate de trips sunt prezente pe frunze si flori. Tripsul ataca plantele in toate fazele de dezvoltare, incepand din faza de rasad pana la sfarsitul culturii.

Atac de trips la rasaduri

Pe frunze, simptomele arata ca mici pete albe-argintii cauzate de influxul de aer patruns in urma atacului. Pe frunzele atacate se pot observa si mici puncte negre care sunt fecale de trips.

Atac de trips la castraveti

Pe fructe apar leziuni punctate maronii, inconjurate de unu inel mare albicios.

De exemplu, la fructele de tomate atacul de trips este asemanator cu “petele fantoma” cauzate de Botrytis Cinerea, insa se diferentiaza prin faptul ca aceste pete nu sunt perfect sferice, iar in centru nu sunt puncte necrotice, ci leziuni.

Atac de trips la fructele de tomate

In cazul in care florile sunt atacate, acestea pot cadea sau viitoarele fructe legate se vor dezvolta mai greu si vor fi deformate.

Atacul tripsului asupra fructelor scade productivitatea si calitatea acestora.

Atac de trips la tomate

Ciclul biologic al tripsului

Ciclul de viata al tripsului se constituie din 6 stadii diferite de dezvoltare si anume: stadiul de ou, stadiul larva 1, stadiul larva 2, stadiul de prepupa, stadiul de pupa si stadiul de adult.

Durata de dezvoltare de la ou la adult depinde doar de temperatura, cu un optim de 26-28o C. Astfel ciclul de dezvoltare dureaza intre 9-13 zile.

Daca temperaturile sunt sub 22o C durata ciclului de dezvoltare este de peste 21 de zile.

Ouale sunt depuse sub epiderma frunzelor.  Aceste oua eclozeaza in 2-4 zile, in functie de temperatura, iar larvele de stadiul 1 se hranesc la locul de eclozare.

Larva de stadiul 2 migreaza catre baza plantelor si patrunde in sol pentru a se transforma in adult. Pana la stadiul de adult, larva de stadiul 2 se transforma in prepupa si in cateva zile in pupa. Toate aceste transformari au loc in sol.

Prin hranirea din plantele infectate larvele in stadiul 1 devin vectori in stadiul de adult.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Intensificarea gradului de atac

Gradul de atac al tripsului este intensificat de:

  • temperaturi ridicate, atunci rata de reproducere este mult mai mare iar durata ciclului de reproducere (ou-adult) este mult mai scurta.
  • umiditatea culturii, cu cat cultura este mai deshidratata cu atat rata de reproducere este mai mare.
Trips in floarea de castraveti

Masuri de management

Tripsul este un daunator dificil de controlat de aceea este necesar sa se utilizeze un program integrat de combatere.  Acest program include toate lucrarile care ar trebui executate pentru prevenirea si combaterea daunatorului.

Masuri de prevenire

  • Rotatia culturii

Aceasta lucrare este esentiala din cauza inmultirii tripsului. Sunt culturi in care tripsul doar se hraneste (de exemplu cultura de tomate) si sunt culturi in care se  hraneste dar se si inmulteste (de exemplu cultura de ardei).  Astfel, rotatia culturii contribuie la reducerea gradului de atac.  

  • Dezinfectia solului

Transformarea in adult a tripsului are loc in sol, iar pentru a preveni transformarea  si infectarea plantei este recomandata dezinfectia solului cel putin o data la 2 ani. Pentru dezinfectie se poate utiliza Nemasol 510, produs cu un spectru larg de combatere.

  • Utilizarea semintelor profesionale

Stiind ca tripsul este distribuitor de viroze, este esentiala utilizarea hibrizilor care prezinta toleranta la TSWV (Virusul petelor de bronz), o problema foarte intalnita in culturile de legume atat de pe ciclul 1 cat si de pe ciclul 2 de cultura.  Specialistii nostri va pot indruma spre alegerea hibridului potrivit in functie de cerintele dumneavoastra.

  • Utilizarea foliei profesionale

Exista folii care au in compozitia lor aditivul AV, aditiv care blocheaza raza de vizibilitatea a daunatorilor, limitand si inmultirea acestora.  Insa, datorita faptului ca in ultimii ani utilizam controlul biologic al daunatorilor, acest aditiv nu se mai foloseste.

  • Utilizare folie de mucire
Mulcirea toata a serei/solarului este o lucrare ce contribuie la stoparea transformarii celor doua stadii ale tripsului din sol. Totodata, folia de mulcire combate si buruienile care pot fi plante gazda pentru trips.

Utilizarea foliei de mulcire in prevenirea tripsului

  • Utilizarea plaselor anti-insecte

Utilizarea plaselor antiinsecte reduce considerabil intrarea trips-ului in sere/solarii, dar nu o elimina complet. Plasa utilizata impotriva tripsului este cea cu densitatea de 10*16.

Insa, aceasta metoda prezinta si un dezavantaj si anume ca ventilatia solarului nu se mai realizeaza in mod corespunzator.

Plasa antiinsecte pentru prevenirea atacului de trips

  • Monitorizarea culturii cu ajutorul capcanelor lipicioase

Pentru monitorizarea culturii se pot folosi si capcanele lipicioase galbene, dar cele specifice pentru acest daunator sunt capcanele lipicioase albastre.

Capcane pentru trips

Masuri de combatere a tripsului

Combaterea tripsului se poate face prin 2 moduri:

  • Utilizarea insectelor benefice

Cu ajutorul acestor insecte benefice se pot combate un numar mare de daunatori, astfel incat se reduce numarul tratamentelor chimice aplicate iar planta se dezvolta armonios.

Pentru trips pradatorul cel mai utilizat este Orius Laevigatus, singurul care combate tripsul adult, el putand sa combata pana la 80 de tripsi adulti pe zi.

Orius Laevigatus

Impreuna cu Orius Laevigatus se utilizeaza si Amblyseius swirskii care se hraneste cu larve de trips.

Amblyseius swirskii

Tot pentru combaterea tripsului se mai utilizeaza si capcanele lipicioase de tip banda. Se pot utiliza si capcanele galbene, dar specifica acestui daunator este cea albastra.

Aceste capcane ajuta la prinderea lor in masa.

Banda lipicioasa pentru trips

  • Combaterea chimica

Combaterea chimica inseamna aplicarea tratamentelor cu produse de protectie din stadiul de rasad pana la sfarsitul culturii.

Tripsul are capacitate mare de a dezvolta rapid rezistente la contactul repetat cu pesticidele, de aceea, atunci cand se aplica un tratament cu un produs de protectie trebuie sa se tina cont de:

  • tipul culturii
  • suprafata cultivata
  • masa foliara si faza de dezvoltarea
  • gradul de infestare
  • ultimul tratament aplicat

Produsele utilizate pentru combaterea tripsului californian sunt:

  • Minecto Alpha este un produs foarte eficient in combaterea unei game largi de daunatori, se aplica foliar sau prin instalatia de irigare prin picurare la culturile omologate.
  • Vertimec este un acaricid-insecticid care combate acarienii si tripsii din culturile de legume, vita de vie si pomi fructiferi
  • Mavrik 2F insecticid piretroid de ultima generatie pentru combaterea daunatorilor la cartof, grau, cereale, legume, pomi fructiferi, rapita, vita de vie.
  • Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere. El combate toate stadiile de dezvoltare (ou - larva - adult).
  • Laser 240 SC are un nou mecanism de actiune, unic in lume, diferit de toate insecticidele chimice sau biologice: actioneaza la nivelul sistemului nervos al insectelor, provocand paralizia acestora. Ca atare, daunatorii nu se mai misca, nu se mai hranesc si mor.
  • Fastac Active este un insecticid piretroid de sinteza, rezistent la lumina, care combate adultii, larvele precum si ouale insectelor.

Pentru cultura pe care dorim sa o tratam, se va verifica daca produsul este omologat si timpul de pauza (intervalul de timp de la efectuarea tratamentului cu produse de protectie in care este interzisa recoltarea).

Tratamentele efectuate se vor efectua sub indrumarea specialistilor.

Daca doriti mai multe informatii privind combaterea tripsului, nu ezitati sa ne contactati,inginerii nostri horticoli va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian este o boala devastatoare si greu de controlat, care ataca frunzele, florile chiar si scheletul. Raspandindu-se foarte rapid duce chiar si la uscarea pomului.

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta poate duce, in doar cateva zile, la pierderea integrala a culturilor de tomate. Vezi in articolul urmator cum o poti controla si combate

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole, pot crea pagube economice semnificative si in acelasi timp si un stres suplimentar plantelor. Metode eficiente de prevenire

Afidele - paduchii plantelor

Afidele - paduchii plantelor

Afidele (paduchii plantelor) ataca un numar mare de specii de plante printre care si legumele si necesita un plan riguros de control si combatere.

Boala petelor de bronz - TSWV

Boala petelor de bronz - TSWV

Virusul petelor de bronz infecteaza peste 900 de specii de plante (legume, plante ornamentale si buruieni). Acesta este raspandit exclusiv prin intermediul diferitelor specii de trips, transmis numai de adulti. Insectele infectate isi pot mentine capacitatea de infectie toata viata.

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba este un daunator caracteristic culturilor crescute in sera si solar. Provoaca pagube numeroase plantelor si transmite virusi