Paianjenul rosu comun (sau acarianul rosu) este un daunator problema pentru culturile de legume (in camp, sere si solarii), avand un numar mare de planta gazda: legume (tomate, castraveti, vinete, ardei, etc), buruieni, pomi, vita de vie, flori, plante ornamentale.

Paianjenul rosu comun - vazut la microscop

Cum identificam paianjenul rosu comun in cultura de legume?

Acest daunator se gaseste pe partea inferioara a frunzelor, in apropierea vaselor mari de transport, iar pagubele sunt reprezentate de hranirea prin intepare, distrugerea celulelor tesutului foliar si sugerea sucului celular.

Paianjenul rosu comun pe partea inferioara a frunzelor de tomate

Primele simptome vizibile pe partea superioara sunt mici puncte clorotice ce vor deveni galbene, intr-o zona restransa a frunzelor. Prezenta unor vase mai mari de transport in zona respectiva poate fi un indiciu suplimentar privind prezenta paianjenilor.

Simptome ale atacului paianjenului rosu pe partea superioara a frunzei de castraveti

Ulterior, zonele afectate se maresc atat ca marime ( hranire intensa a unui numar mai mare de indivizi) cat si ca numar pe frunze (unii acarieni rosii, migreaza catre alte zone ale frunzei).

Semne ale atacului paianjenului rosu comun la cultura de vinete

Inteparea celulelor se produce din loc in loc, in forma de cerc, rezultand astfel forma tipica a punctelor circulare de suctiune a paianjenului rosu. Dupa ce celulele epidermale sunt intepate in acest fel, ele se colapseaza, iar sucul celular este supt de catre daunator.

Paianjen rosu pe spatele frunzei de tomate

Hranirea intensa si unirea punctelor initiale distruse, duce la formarea de leziuni uniforme, iar frunzele capata un aspect albicios care devine in scurt timp maroniu.

Prin distrugerea celulelor in timpul hranirii, tesutul foliar din zona afectata colapseaza, stomatele invecinate sunt distruse si implicit functia respiratorie este mult micsorata.

Atac avansat de paianjen la castraveti

Frunzele afectate pe toata suprafata isi schimba treptat culoarea, se ingalbenesc si se usuca.

Paianjen rosu in cultura de tomate

Totodata, pe frunzele afectate mai poate fi observata o panza de paianjen foarte fina, in reteaua careia indivizii aflati in diferite faze de dezvoltare sunt mai bine protejati de factorii de mediu neprielnici (vant, ploaie) dar si de actiunea tratamentelor chimice .

In afara foliajului, paianjenul rosu comun se poate localiza si hrani si pe fructe, scazand considerabil calitatea lor.

Paianjenul rosu comun la microscop

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Metode de prevenire si combatere a paianjenului rosu in culturile de legume


  • Irigarea constanta a plantelor si mentinerea unei umiditati relative a aerului peste 70% , reduc foarte mult instalarea primelor colonii de paianjeni in culturile de legume. Plantele aflate sub stres hidric, usor ofilite, sunt foarte usor atacate de catre paianjeni.
  • Din cauza unui spectru foarte mare de plante gazda cu care se poate hrani, acarianul rosu are o capacitate genetica deosebita  de a dezvolta rezistente la substantele aplicate pentru combaterea lor.
  • In functie de programele de combatere aplicate, anumite populatii pot capata rezistenta la diferite pesticide pentru o perioada de timp, pot aparea fenomene de rezistenta incrucisata sau o explozie a populatiilor de paianjeni intr-un timp foarte scurt, in urma cresterii rapide.

Tratament cu Bermectine impotriva paianjenului rosu - Video



Tratamente chimice impotriva paianjenului rosu:

Pe cale chimica, paianjenul rosu comun poate fi combatut cu urmatoarele insecticide-acaricide:

  • Floramite 240 SC - omologat pentru culturile de: tomate, ardei, vinete, castraveti, dovlecei, capsun, pepeni verzi si galbeni, plante ornamentale.
  • Milbeknock - omologat pentru culturile de: castraveti, ardei in solar, vita de vie
  • Ortus 5 SC - omologat pentru culturile de: tomate in solarii, vinete in solarii, ardei in solarii, castraveti in solarii, crizanteme in solarii, coacaz
  • Vertimec - omologat pentru culturile de: castraveti in solar, mar, par, gutui, piersic, cais, nectarin, vita de vie, zmeur, mur
  • Bermectine - omologat pentru culturile de: tomate (camp si sera), vinete (camp si sera), pepene galben, dovleac, pepene rosu, castraveti, dovlecei (sera), capsun, laptuci salate, mustar, rucola, flori si plante ornamentale, porumb, mar par, piersic, vita de vie

Produse recomandate:



Asteptam parerile si intrebarile voastre cu privire la acest daunator in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Acest daunator se gaseste pe partea inferioara a frunzelor, in apropierea vaselor mari de transport,

Pe cale chimica, paianjenul rosu comun poate fi combatut insecticide precum Bermectine - omologat pentru culturile de: tomate (camp si sera), vinete (camp si sera), pepene galben, dovleac, pepene rosu, castraveti, dovlecei (sera), capsun, laptuci salate, mustar, rucola, flori si plante ornamentale, porumb, mar par, piersic, vita de vie

Articole similare

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu sau mucegaiul cenusiu al legumelor este o boala provocata de fungul necrotrofic Botrytis Cinerea, care are peste 250 de plante gazda, practic ataca toate culturile horticole importante.

Viermele sarma

Viermele sarma

Viermii sarma patrund in interiorul tulpinii plantei, provocand slabirea plantei, care se ofileste si in scurt timp moare. Daca sunt atacate radacinile, acestea vor fi afectate in scurt timp de alte boli vasculare, fungice sau bacteriene.

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Toate variatiile de temperatura cauzeaza stres plantelor, perturbandu-le ritmul de crestere, influentand atat perioada de recoltare cat si calitatea recoltelor.

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta poate duce, in doar cateva zile, la pierderea integrala a culturilor de tomate. Vezi in articolul urmator cum o poti controla si combate

Afidele - paduchii plantelor

Afidele - paduchii plantelor

Afidele (paduchii plantelor) ataca un numar mare de specii de plante printre care si legumele si necesita un plan riguros de control si combatere.

Fuzarioza la ardei

Fuzarioza la ardei

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.