Fuzarioza ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp in perioada cu precipitatii abundente, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca  Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Fuzarioza la cultura de ardei gras rosu

Simptomele bolii

De obicei, atacul apare incepand cu faza de inflorire-fructificare a plantelor si se manifesta prin ofilirea rapida a frunzelor bazale, care este insotita de o usoara cloroza a marginilor si a spatiilor dintre nervuri.

In primele zile dupa debutul ofilirii, plantele atacate isi revin in timpul noptii, insa ziua, cand insolatia este puternica, ofilirea se intensifica si in cele din urma devine ireversibila.

Ofilirea vasculara la cultura de ardei galben

Infectia porneste de la nivelul radacinilor atat prin penetrarea directa cat mai ales prin ranile provocate de nematozi, insecte, operatiuni tehnologice (plantare, prasire) si se manifesta printr-o colorare in brun-inchis a tesuturilor, colorare ce se poate extinde pe radacina si la baza tulpinii unde se observa zone brune-negricioase, care inconjoara deseori tulpina de jur-imprejur.

Fuzarioza la cultura de ardei

Tesuturile afectate putrezesc repede in conditii favorabile (2 saptamani), provocand vestejirea rapida a plantei.

Ofilirea vasculara a ardeilor

La un control atent, se constata ca o mare  parte din radacini sunt brunificate, iar in stadiul mai avansat, chiar putrezite. Talia si fructificarea plantelor bolnave sunt mult mai reduse in comparatie cu cea a plantelor sanatoase.

Ofilirea vasculara la radacina de ardei


Conditii de aparitie a bolii

Aparitia ofilirii vasculare la ardei este favorizata de:
 • temperaturi ridicate, 27-28 grade C
 • umiditate ridicata a solului
 • pH-ul solului de 5-5,6 (usor acid)
 • leziuni sau „vatamari” ale plantei, ce apar fie in timpul plantarii, fie din cauza diversilor daunatori din sol (nematozi, viermi sarma, coropisnite, cartite).

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.Factorii care cresc severitatea bolii

 • temperaturile ridicate la nivelul solului
 • umiditatea ridicata a solului
 • radacinile atacate de nematozi, viermi sarma sau alte insecte sunte cele mai predispuse la aceasta ciuperca
 • solurile nisipoase si acide
 • aplicarea in exces a ingrasamintelor chimice ce acidifica solul, creste severitatea atacului

Masuri de management

Masuri de prevenire

Cea mai mare importanta in controlul acestei boli o au masurile preventive.

 • rotatia culturii, este o masura de prevenire importanta, deoarece anumite plante legumicole sunt mult mai sensibile decat altele.
 • infiintarea  culturilor cu rasaduri sanatoase.
 • plantarea ardeiului in terenuri usoare, bine si constant alimentate cu apa, deoarece orice variatie brusca a umiditatii solului creeaza conditii favorabile ruperii perisorilor absorbanti, prin ranile carora ciuperca patrunde usor.
 • in perioada de vegetatie se vor scoate plantele atacate pentru a preveni sporularea ciupercii (sporulare care are loc dupa moartea plantei) si distrugerea acestora.
 • folosirea moderata a ingrasamintelor chimice ce acidifica solul (ingrasaminte pe baza de azot).
 • aplicarea ingrasamintelor speciale pentru a creste imunitatea plantei si anume:

Codicobre - un produs care are in compozitia sa cupru solubil in apa 5,6%, care are rolul de a preveni si corecta simptomele cauzate de deficientele de cupru si de a imbunatati sistemele de auto-aparare pentru a preveni atacurile ciupercilor si al bacteriilor in plante.

Magnific Cu-Plus - un produs bio, pe baza de complex de Cupru care are o asimilare buna si manifesta o puternica activitate sistemica, avand rol in imbunatatirea sistemului de autoaparare si prevenirea atacurilor fungice si bacteriene.

Masuri chimice

Tratamentele chimice pentru combaterea fuzariozei la ardei se aplica atat preventiv cat si curativ.

Respectarea dozei si utilizarea corecta este un aspect destul de important.

Atunci cand se observa primele simptome ale atacului se aplica urmatoarele tratamente:

Beltanol - este un fungicid bactericid sistemic pentru combaterea bolilor ce vizeaza sistemul radicular.

Pikalin - este o solutie nutritiva bogata in fosfor si potasiu, ce stimuleaza sistemul de aparare naturala al plantei pentru lupta impotriva agentilor patogeni, scazand riscul de aparitie a bolilor.

Produse recomandate:

Video - Tratament cu Beltanol si Pikalin impotriva fuzariozei.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Articole similare

Viermele sarma

Viermele sarma

Viermii sarma patrund in interiorul tulpinii plantei, provocand slabirea plantei, care se ofileste si in scurt timp moare. Daca sunt atacate radacinile, acestea vor fi afectate in scurt timp de alte boli vasculare, fungice sau bacteriene.

Principalele boli ale tomatelor

Principalele boli ale tomatelor

Cultura tomatelor poate fi afectata de multe ori de anumite boli ce pot cauza pagube considerabile, acestea sunt determinate dese ori de conditiile de mediu ale culturii, de micoze, bacterii sau viroze.

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume, produce pagube insemnate! Afla conditiile de aparitie, simptomele precum si masurile de prevenire si combatere.
Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala.

Omida Fructelor

Omida Fructelor

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifaga care ataca numeroase specii de plante din flora spontana si de cultura. La legume, ataca tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole, pot crea pagube economice semnificative si in acelasi timp si un stres suplimentar plantelor. Metode eficiente de prevenire