Fainarea este un patogen destul de intalnit la culturile de legume din spatiul protejat, in camp sau in gradina.

Acest agent patogen este frecvent intalnit la culturi legumicole: castraveti, pepeni, dovleci, ardei, tomate, dar si la vita de vie, porumb, pomi fructiferi.

La cultura de castraveti, fainarea este reprezentata de agentul patogen Sphaerotheca fulginea, iar la cultura de tomate agentul patogen este reprezentat de Leveillula taurica.

Fainare in cultura de tomate
Fainarea la cultura de dovlecei

Deosebirea dintre aceste doua ciuperci este reprezentata de forma de sporulație: Leveillula taurica spoluleaza in special pe partea inferioara, iar Sphaerotheca fulginea, pe ambele parti ale frunzei dar in special pe partea inferioara.

Fainarea la cultura de castraveti

Fainarea pe frunza de castraveti

Simptomele bolii

  • Sunt atacate toate organele aeriene ale plantei, in toate fazele de dezvoltare
  • Pe frunze boala se manifesta pe ambele parti ale acesteia, mai ales pe cea superioara, prin pete albe cu aspect fainos, initial izolate, de dimensiuni mici la inceput, circulare sau neregulate, raspandite neuniform pe suprafata limbului.
  • Pe masura ce atacul evolueaza, petele se extind acoperind portiuni mari sau chiar intreaga frunza
  • Daca conditiile sunt favorabile, atacul se manifesta si pe petiolii frunzelor, pe carcei si pe varf, printr-o plasa pulverilenta, albicioasa, care deseori acopera de jur imprejur aceste organe

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Conditii de aparitie a bolii la castaveti

Sphaerotheca fulginea necesita o temperatura intre 15-30 oC, cu un optim la 25o C si o umiditate foarte mare a aerului de 97-100%.

Fainarea pe frunzele de castraveti

Fainarea cauzata de acest agent patogen se dezvolta mai ales pe frunzele umbrite, inconjurate de o vegetatie foarte densa, responsabila de crearea si mentinerea unei umiditati relative foarte mari.

Fainarea la cultura de tomate

Fainarea vizibila pe frunza tomate

Simptome ale bolii

La cultura de tomate exista doua tipuri de fainare endofita si epifita.

Fainarea endofita se manifesta pe partea superioara a frunzei sub forma de pete de culoare verde inchis.

Petele se extind, devin galbui-auriu, se necrozeaza si pot determina caderea frunzei. Pe partea inferioara observam un puf alb fainos.

Sunt atacate frunzele mari si mature, cele tinere fiind atacate atunci cand ajung la maturitate.

Fainarea epifita prezinta pe ambele parti ale frunzei pete cu puf alb.

Conditii de aparitie a bolii la tomate

Agentul patogen Leveillula taurica germineaza intr-un interval larg de temperaturi de 10-32 oC. Insa, acest agent patogen prefera un optim de temperatura de 27 oC la o umiditate relativ scazuta a aerului, de 50-75%.

Unul dintre factorii care favorizeaza aparitia acestei boli este densitatea mare de plantare si vigoarea hibridului.

 Zilele calde si uscate cu nopti reci si umede favorizeaza boala. Prezenta rouai pe frunzis joaca un rol important in aparitia patogenului.


Frunza de tomate atacata de fainare

Masuri de prevenire

  • Dezinfectia solului

Dezinfectia solului are un rol important in combaterea daunatorilor, ciupercilor si buruienilor existente in sol, astfel se reduce gradul de atac al daunatorilor si patogenilor dar si numarul de tratamente aplicate.

  • Rotatia culturii
  • Cultivarea unor hibrizi cu toleranta la fainare
  • Distrugerea resturilor vegetale din cultura precedenta
  • Evitarea fertilizarii in exces cu azot, deoarece azotul induce o crestere vegetativa puternica, dar o imunitate scazuta a plantei
Pentru prevenire se pot aplica ingrasaminte pe baza de potasiu, care reduc puternic si eficient incidenta bolii, prin scaderea ratei de transpiratie.

Agropotasion - are o concentratie de potasiu solubil in apa de 20%, scade rata transpiratiei in conditii extreme de temperatura iar aplicarea sa cu pesticide scade rata de fitotoxicitate.

Fitokontrol-K - cu o concentratie de potasiu solubil in apa de 13%, este un puternic absorbant al umezelii in exces, imbunatatind si marimea si calitatile fructelor.

Pe langa faptul ca ajuta in prevenirea aparitiei fainarii, aceste ingrasaminte pe baza de potasiu mai au si avantajele ca nu creeaza fitoxicitate plantelor si sunt o sursa importanta de nutrienti pentru acestea.

Combaterea chimica a fainarii

Fungicidele aplicate pentru combaterea fainarii trebuie sa fie omologate în functie de cultura pe care o tratam.

Astfel, pentru culturile de castraveti si de tomate se pot face tratamente utilizand unul dintre urmatoarele produse:
  • Ortiva Top - un fungicid cu activitate de contact, sistemica si translaminara care actioneza in cele mai importante momente din ciclul biologic al patogenului.
  • Cidely Top - actioneaza translaminar  asupra a 3 stadii de dezvoltare a ciupercilor patogene: inhiba formarea ascosporilor, inhiba dezvoltarea miceliului si instalarea ciupercii, precum si sporularea.
  • Topas 100EC - un fungicid sistemic care combate fainarea la nivel mondial, dar acționeaza  si prin vapori, protejand și zonele care nu au fost atinse de produs.
  • Thiovit Jet - fungicid de contact cu actiune multipla impotriva fainarii, dar are si efect secundar impotriva acarienilor.
  • Heliosulf - un amestec fara egal, un fungicid biologic impotriva fainarii la un numar mare de culturi: vita de vie, pomicultura, horticultura si cereale. Un avantaj al produsului este rezistenta in caz de ploaie.
  • Dagonis este un fungicid polivalent, care combina proprietatile a doua substante active: fluxapiroxad si difenoconazol,  asigurand un control de lunga durata asupra unui spectru larg de boli.

Produse recomandate:


Daca doriti mai multe informatii privind combaterea bolilor la culturile de legume, nu ezitati sa ne contactati. Inginerii nostri horticoli va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii sunt daunatori periculosi pentru culturile de legume care produc pagube insemnate. Afla care sunt metodele de control si de combatere.

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian este o boala devastatoare si greu de controlat, care ataca frunzele, florile chiar si scheletul. Raspandindu-se foarte rapid duce chiar si la uscarea pomului.

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole, pot crea pagube economice semnificative si in acelasi timp si un stres suplimentar plantelor. Metode eficiente de prevenire

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Material ce prezinta una dintre cele mai intalnite probleme la culturile de tomate pe timpul verii si anume: caderea florilor si avortarea fructelor legate. Sunt prezentate cauzele principale si posibile remedii pentru atenuarea fenomenului si prevenirea caderii florilor fara fructificare!

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume, produce pagube insemnate! Afla conditiile de aparitie, simptomele precum si masurile de prevenire si combatere.
Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.