Caderea plantutelor este un fenomen destul de frecvent in activitatea de producere a rasadurilor de legume, fiind intalnit la cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei).


Boala este produsa de mai multe specii, apartinand genurilor Phytium spp. si Phytophtora spp. (cu exceptia Phytophtora infestans), aceste genuri avand in comun urmatoarele aspecte: simptomele pe care le provoaca plantelor, modul in care actioneaza, conditiile de mediu favorabile aparitiei bolii dar si metodele de prevenire si combatere a acestor grupuri de agenti patogeni.

Video - Caderea plantutelor. Prevenire si Combatere.


Simptomele bolii

La plantutele afectate se pot observa leziuni maro, umede, la nivelul radacinilor, care avanseaza spre baza tulpinii, provocand caderea plantei.


Alte simptome mai pot fi observate la baza tulpinii, al carei tesut devine mai moale si umed pe cativa centimetri, dand impresia ca tulpina a fost ciupita.


In scurt timp, tulpina se maroneste in zona afectata. Oricare ar fi simptomele initiale si organele rasadurilor afectate, rezultatul este acelasi in foarte scurt timp de la aparitia primelor semne observabile: caderea plantutelor.


Conditii de aparitie a bolii

Caderea plantutelor este cauzata de ciuperca Phytium spp. Este caracteristica rasadnitelor neprofesionale, in care conditiile de mediu (temperatura atmosferei, temperatura substratului, umiditatea relativa a aerului, etc.) nu sunt controlate.

 • Temperatura si umiditatea ridicata a substratului
Umiditatea peste 90% si temperatura de peste 20-30 0C constanta a substratului sunt factori care duc inevitabil la aparitia ciupercii.

 • Absenta luminii si insuficienta ventiliarii favorizeaza aparitia acestei ciuperci.
De exemplu, utilizarea unor folii vechi sau murdare care nu permit trecerea luminii. Marcoser recomanda utilizarea foliilor profesionale, aditivate, care sa asigure lumina optima pentru dezvoltarea plantelor.

 • pH-ul acid influenteaza aparitia ciupercii.
Marcoser recomanda utilizarea unui substrat cu pH-ul cuprins intre 5.5 si 6.5.


Factori care cresc severitatea atacurilor

 • Pentru a preveni pierderile mari cauzate de infectarea cu Phytium spp.( chiar daca patogenitatea difera in functie de specie si de tulpina) trebuie diminuata densitatea mare la semanare.
 • Excesul de azot creste severitatea atacurilor Phytophthora spp.
 • Irigarea in exces urmata de compactarea substratului constituie o altă cauza importanta ce duce la cresterea incidentei infectiilor cu agenti patogeni din complexul caderii plantutelor. Din acest motiv trebuie mare grija cu privire la metoda de irigare si conditiile care prelungesc peste masura umiditatea mare si compactarea substratului – decompactarea si uscarea suprafetei substratului sunt metode de prevenire a plantutelor.                                                                                    

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.Metode de control a caderii plantutelor


 • In rasadnita este obligatorie tratarea substratului de semanat cu un fungicid anti-oomicete, iar cele mai bune rezultate se obtin cu combinatia de propamocarb si fosetil de aluminiu.
 • Limitarea irigarii excesive si compactarea substratului – dupa irigare este necesar ca in foarte scurt timp suprafata substratului sa se usuce si să se mentina uscata.
 • Decompactarea periodica pentru a permite uscarea eficienta si oxigenarea substratului.
 • Evitarea fertilizarii in exces cu azot si aplicarea, daca este necesar, a ingrasamintelor cu mai mult potasiu.
 • Densitatea de semanare trebuie sa fie cat mai mica pentru a preveni imbolnavirea in masa a plantutelor aflate una langa alta.
 • Daca au aparut simptome ale complexului de boli, plantutele afectate, impreuna cu cele din jur, chiar sanatoase, se indeparteaza urgent si se aplica tratament chimic.
 • Pentru o reducere semnificativa a riscurilor de aparitie a unei epidemii de cadere a plantutelor cea mai buna metoda este semanarea in tavite alveolare de semanat, cu substrat profesional pentru semanat pe baza de turba.
 • Rasadnita trebuie ventilata sau aerisita corespunzator pentru evitarea acumularii de umezeala in atmosfera si implicit a prezentei apei pe organele plantutelor (tulpina, frunzulite).

Metode de combatere

Pentru combaterea chimică a căderii plăntuțelor, se pot aplica radicular tratamente  cu unul din următoarele produse:
 • Merpan- fungicid de contact ce contine captan 80%, are actiune preventiva si curativa
 • Folpan- fungicid de contact cu actiune multisite, preventiva si de contact
Video - Tratament impotriva caderii plantutelor


Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Comentarii

Articole similare

Caderea plantutelor

Caderea plantutelor

Caderea plantutelor este un fenomen destul de frecvent in activitatea de producere a rasadurilor, fiind intalnit la cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei).

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii sunt daunatori periculosi pentru culturile de legume care produc pagube insemnate. Afla care sunt metodele de control si de combatere.

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combatere integrata a bolilor si daunatorilor se bazeaza pe imbinarea tuturor metodelor de combatere cu eficienta mare la costuri cat mai mici.

Fuzarioza la ardei

Fuzarioza la ardei

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Patarea pustulara a tomatelor

Patarea pustulara a tomatelor

Conditiile de umiditate ridicata si temperaturi relativ scazute in intervalul valoric 10-24 grade C, corelate cu o aerisire defectuoasa, sunt factori optimi pentru instalarea patarii pustulare.

Delia platura sau musca rasadului

Delia platura sau musca rasadului

Delia platura sau musca rasadului este o specie din familia Anthomyiidae, o specie de musca diptera aproape identica cu musca verzei si musca cepei dar care devina activa mai devreme decat acestea si ale carei larve sunt ceva mai mici.