Martie este luna in care spunem “Bun venit” primaverii, un anotimp in care ne bucuram mai mult de razele de soare, de temperaturi mai blande si de zile cu mai multe ore de lumina. 

Primavara  - momentul propice pentru acoperirea solariilor

Prima luna a primaverii este una foarte aglomerata, mai ales pentru legumicultorii care cultiva in solarii.

Daca nu au reusit sa inveleasca solariile in toamna, vor face aceasta lucrare in luna martie, in zilele cand se inregistreaza temperaturi mai ridicate. 

Fiind o lucrare importanta, de care depinde foarte mult dezvoltarea optima a culturilor noi recomandam  utilizarea foliilor profesionale, Vatan cu grosime de 170 de microni , triplustratificata sau Sotrafa TRC-DH,  de 180 microni grosime, triplustratificata si, de asemenea, multiaditivata. 

Montarea foliei pe solar

Avantajele folosirii foliei profesionale pentru a acoperi serele si solariile nu sunt de neglijat deoarece acestea contribuie considerabil la dezvoltarea optima dar si la timpurietatea culturii. 

Fertilizarea rasadurilor

Pe parcursul acestei luni se continua si fertilizarea rasadurilor, iar in acesta faza de dezvoltare se urmareste dezvoltarea radiculara, reducerea stresului si inducerea dezvoltarii vegetative.

Fertilizarea rasadurilor de legume

Pentru un efect sinergic cumulativ, se utilizeaza pentru fertilizare o combinatie de trei produse: Sal-wax Ca, in doza de 20 g/10 l apa,  Alcaplant 20g la 10l apa  si Sprintene, 10-20 ml/10 l apa.  

Pregatirea pentru plantare

In paralel cu activitatile de mai sus, legumicultorii fac si pregatiri pentru plantarea in solar a rasadurilor extratimpurii.

Dupa izolarea solarului asigurand astfel conditii prielnice de dezvoltare a plantelor, se instaleaza sistemul de irigare prin picurare.

Instalarea sistemului de irigare prin picurare

Pentru culturile de legume in solar este recomandata utilizarea benzii de picurare cu distanta de 20 de cm intre picuratori

Aceasta permite controlul umiditatii in sol, a dozelor de ingrasaminte aplicate, a bolilor si daunatorilor.

In acest video puteti vedea pas cu pas, montajul instalatiei de irigare prin picurare: 

Protejarea plantelor impotriva inghetului

Scaderile bruste de temperatura, mai ales pe timpul noptii, sunt foarte frecvente in prima luna a primaverii, provocand mari daune culturilor legumicole.

Pentru protectia acestora recomandam utilizarea foliei microporoase - agril care asigura o temperatura interioara mai mare cu 3- 5 grade C.

Utilizarea foliei microporoase in solar

Aceasta permite trecerea luminii, se manevreaza foarte usor, este rezistenta si nu inhiba dezvoltarea plantelor. 

 

Planificarea culturilor din camp 

Inceputul primaverii este un moment prielnic pentru a face planificarea culturilor din camp.

Daca planuiti infiintarea unei culturi de pepeni verzi, avem cateva sugestii pentru dumneavoastra: hibridul cu coaja neagra Perla Negra F1- un hibrid tip sugar baby, cu rezistenta ridicata la arsurile solare, cu miez rosu si gust foarte dulce.

Rasaduri de pepeni Perla Negra F1
Pepeni Perla Negra F1 in camp

Daca optiunea dumneavoastra este  un pepene cu forma ovala, cu coaja vargata, va recomandam Mirsini F1 – hibrid ce se remarca prin calitatea deosebita a fructelor, avand miez rosu si un continut ridicat de zahar.

Pepeni Mirsini F1

Acestea sunt cateva dintre principalele lucrari realizate de legumicultori in luna martie.  Voi ce activitati ati mai adaugat pe lista din luna martie?

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Beltanol -  fungicid- bactericid pentru combaterea bolilor vasculare

Beltanol - fungicid- bactericid pentru combaterea bolilor vasculare

Beltanol este un fungicid- bactericid pentru combaterea bolilor vasculate la plante, produse de ciuperci sau bacterii care afecteaza radacinile

NOU! Ultra-eficienta in hranirea culturilor cu potasiu

NOU! Ultra-eficienta in hranirea culturilor cu potasiu

Ultrasol K Plus Acid este o sursa superioara de potasiu sub forma de granule si o modalitate sigura de manipulare a nitratului de azot, cu utilizare preponderenta la culturile in camp.

Ce se intampla in legumicultura in luna noiembrie?

Ce se intampla in legumicultura in luna noiembrie?

In luna noiembrie, unii fermieri ingrijesc culturile de iarna, altii se pregatesc sa dezinfecteze solul, sa inveleasca solarul sau sa aleaga semintele pentru urmatorul sezon.

Lucrarile lunii februarie in legumicultura

Lucrarile lunii februarie in legumicultura

Luna februarie este o luna cu multe activitati. In multe solarii au aparut si primele plante semn ca nu este loc de pauza in activitatea fermierilor.

Provocarile, investitiile si noile tehnologii necesare in sectorul legumicol romanesc

Provocarile, investitiile si noile tehnologii necesare in sectorul legumicol romanesc

Provocarile, investitiile si noile tehnologii necesare in sectorul legumicol pentru valorificarea la maxim a potentialului fantastic pe care il are acest domeniu, in viziunea Marcoser.

Retrospectiva 2018. Schimburi de experienta si traininguri

Retrospectiva 2018. Schimburi de experienta si traininguri

Anul 2018 a fost un an plin, in care echipa noastra, alaturi de o parte din colaboratori am participat la evenimente si traininguri de specialitate cu scopul perfectionarii continue