Rarirea rasadurilor de legume este urmatoarea operatiune tehnologica care se efectueaza dupa repicat.

Aceasta operatiune se impune pentru a evita alungirea rasadurilor, dar si pentru  numeroasele avantaje pe care le aduce. Momentul potrivit este atunci cand incep sa se atinga varfurile frunzelor adiacente, intre ele. 

Rarirea rasadurilor de tomate

Rarirea rasadurilor se face:

  • Pe pat la culturile mai sensibile (rasadurile de ardei sau rasadurile de castraveti)

Rarirea rasadurilor de castraveti
  • Direct pe pamant la culturile mai putin sensibile (rasadurile de tomate)

Rarirea rasadurilor de tomate pe pamant

  • Pe paleti din lemn    
Rarire rasaduri de legume pe paleti

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



In bazinul legumicol Matca (dar si in alte zone unde conditiile permit acest lucru) operatia tehnologica de rarire a rasadurilor de pe pat, direct pe pamant, se face cu 2-3 saptamani inainte de plantare.

Daca rarirea rasadurilor se face direct pe pamant, recomandarea noastra este utilizare agrotextilului sau folie microporoase.

Acestea se aseza pe pamant inainte de rarit, avand rolul de a impedica patrunderea radacinii in pamant.

Daca radacina nu mai patrunde in pamant, ea nu se mai rupe, planta nu ar mai suferi nici un stres.

Rarirea rasadurilor de tomate pe pat inalt

Avantajele pe care aceasta operatie tehnologica le ofera, sunt:
  • o rarire foarte buna a rasadurilor (frunzele vecine nu se mai ating unele de altele, fiecare planta beneficiind astfel de expunere si de o cantitate maxima de lumina, grabind dezvoltarea rapida si timpurietate generala).
  • o calire optima a plantelor, inainte de plantare (plantele sunt asezate cat mai aproape de sol, sau chiar direct pe sol, luand contact cu noile conditii de mediu).                                            
Aceasta metoda de rarire a rasadurilor presupune si o atentie sporita fata de mentinerea temperaturilor optime (sau cel putin 5 grade C ) pentru dezvoltarea plantelor, din acest motiv,  se realizeaza acolo unde sunt conditiile necesare: sistem de incalzire si folii profesionale de acoperire.

Marcoser recomanda utilizarea foliilor profesionale, atat de acoperire cat si termice, care sa permita patrunderea si difuzia luminii.

Rarirea rasadurilor de castraveti pe pat de lemn

Dupa ce rasadurile au ajuns la parametri de dezvoltare, iar conditiile din sera/solar permit, se trece la transplantare - operatiunea tehnologica de mutare a rasadurilor din rasadnita in sera/solar si plantarea definitiva in pamant.

Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare - inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plaselor antiinsecte sunt numeroase!

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

In perioada de iarna in livezile de pomi fructiferi se efectueaza lucrari specifice perioadei de repaus vegetativ.

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate, cu radacini bogate, sunt baza unei culturi reusite, toate fazele de dezvoltare ulterioare fiind conditionate strict de calitatea rasadurilor.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Adjuvantii sunt produse utilizate in tratamentele fitosanitare din culturile legumicole, pomicole, viticole pentru a creste eficienta acestora si pentru a amplifica penetrarea substantelor active din produsele aplicate.