Numeroasele avantaje pe care le prezinta utilizarea unei folii profesionale pentru acoperirea solarului si a serei se datoreaza in principal proprietatilor deosebite pe care le au aceste tipuri de folie.

Fiecare dintre aceste proprietati este data de prezenta in structura fizica a foliei a aditivilor de ultima generatie.

Principalele proprietati pe care o folie profesionala trebuie sa le aiba sunt:

  1. O folie de acoperire trebuie sa fie rezistenta la razele soarelui pentru o durata de timp cel putin egala cu garantia oferita de producator. Aceasta proprietate se numeste "stabilizarea UV a foliei";
  2. O folie de acoperire trebuie sa blocheze sau sa impiedice cat mai mult posibil pierderea de caldura acumulata in timpul zilei, in special daca se  are in vedere obtinerea de culturi  de legume extra timpurii. Aceasta proprietate se numeste “efect termic”.
  3. O folie de acoperire trebuie sa fie transparenta la razele luminoase din zona asa numita zona fotosintetizanta activa. Aceasta proprietate este esentiala pentru dezvoltarea optima a plantelor si se numeste „transparenta in zona PAR” (photosynthetically active range);
  4. O folie de acoperire trebuie sa reziste la actiuni mecanice elastice de genul dilatare la caldura si contractare la ger, rezistenta la incarcatura de zapada, rezistenta la grindina, etc. Aceasta proprietate se numeste „rezistenta mecanica si elasticitate”

Proprietatile optionale pe care o folie profesionala le poate avea in plus fata de cele principale sunt:

  1. „Difuzia luminii” – prezenta razelor de lumina din zona PAR poate fi completata cu schimbarea directiei acestora la intrarea in sera sau solar oferind lumina plantelor din toate directiile;
  2. Anti-picurare (anti drip) – prevenirea formarii picaturilor mari de apa pe fata interioara a foliei, aceste picaturi fiind inlocuite cu picaturi foarte mici, aproape nedetectabile ce seamana foarte mult cu un strat uniform, foarte subtire de apa;
  3. Blocarea intrarii in sera sau solar a radiatiilor UV;
  4. Anti-ceata (anti fogging) – prevenirea formarii cetii in sere si solarii;
  5. Cresterea cantitatii de radiatii UV care intra in sere si solarii;
  6. Anti-praf (anti dust) – prevenirea depunerii de praf pe suprafata exterioara a foliei;


STABILIZAREA FOLIEI DE POLIETILENA CU ADITIVI UV IMPOTRIVA DEGRADARII FOTOOXIDANTE

Degradare fotooxidanta a foliei de polietilena este cauzata de radiatiile UV cu o anumita lungime de unda, specifica prin excitarea legaturilor electronice ale carbonului in lantul de polimer si conduce la oxidarea instantanee a atomilor, la declansarea unei reactii in lant, rezultatul fiind formarea radicalilor liberi urmata de ruperea foliei.

Prezenta in folie a aditivilor UV de stabilizare confera acesteia protectie impotriva degradarii fotooxidante prin absorbtia radiatiilor UV specifice. O folie este cu atat mai buna cu cat cantitatea si calitatea aditivilor UV de stabilizare este mai mare.

Aditivii UV de stabilizare de ultima generatie (oxizi metalici) si nu de origine organica (utilizati in foliile comune si ieftine) asigura o durata de viata a foliei in care sunt utilizati de pana la 5 ani.

EFECTUL DE TERMICITATE AL FOLIEI DE POLIETILENA

Cel mai important aspect de care trebuie tinut cont intr-o sera sau solar este asigurarea si mentinerea unei temperaturi optime de crestere si dezvoltare a plantelor. Daca aerul este cald in timpul noptii, acest aer imparte o parte din caldura sa plantelor.

Totodata, este cunoscut faptul ca aerul este un transportor foarte slab de caldura, de aceea , exista o limita pana la care aerul poate incalzi plantele, deoareceo foarte mare parte din caldura se pierde prin radiatie si convectie.

Cu alte cuvinte, plantele pierd caldura cu ajutorul aerului care o transfera mai departe in atmosfera. Viteza cu care are loc acest fenomen este puternic influentata de tipul foliei utilizate la acoperirea serei sau solarului.

Foliile de acoperire profesionale, care prezinta aditivi IR (de termicitate) in structura lor reflecta o parte importanta din radiatia de caldura, care in mod normal s-ar degaja in atmosfera, inapoi in sera sau solar.

Foliile care nu prezinta acest tip de aditiv (foliile normale) nu au proprietatea de a reflecta caldura inapoi in sera sau solar si sa mentina astfel o temperatura mai ridicata decat afara, lasand sa se piarda pe timpul noptii, cu viteza foarte mare toata caldura acumulata in timpul zilei.

Efectul de pastrare a temperaturii optime de crestere si dezvoltare al plantelor, de catre folia cu aditivi IR, nu este singurul avaantaj pe care acest tip de folie il prezinta.

Un alt avantaj foarte important este faptul ca efectul de condensare al apei pe suprafata plantelor )care sunt mai calde) va apartea doar in ultima instanta dupa ce umezeala s-a condensat pe alte suprafete mai reci decat plantele.

Alte avantaje asigurate de prezenta IR, datorita faptului ca asigura constant un plus de cel putin 2-4 grade in sera sau solar, fata de temperatura de afara pe timnpul noptii , in conditiile in care nu se incalzeste deloc, sunt economisirea cu 16-30% a costurilor legate de incalzire, o timpurietate  de 5-7 zile fata de culturile invelite cu folie normala si cresterea considerabila a productivitatii si calitatii culturilor.

TRANSPARENTA FOLIEI IN ZONA ACTIVA FOTOSINTETIZANTA A RADIATIEI LUMINOASE

Transparenta in zona activa fotosintetizanta a razelor solare este o componenta importanta pentru dezvoltarea in conditii optime a plantelor.

Impiedicarea sau reducerea razelor luminoase responsabile de activitatea fotosintetizatoare a plantelor prin folia de acoperire afecteaza foarte grav timpurietatea, productia si implicit calitatea culturilor din sere si solarii.

Trebuie tinut cont de faptul ca pe suprafata foliilor de acoperire se aduna o cantitate insemnata de praf si murdarie in cursul timpului acest fenomen conducand la pierderea transparentei foliei cu rezultate negative directe asupra culturilor.

Din acest motiv se recomanda ca din timp in timp sa se curete sau sa se spele suprafata foliei exterioare pentru indepartarea prafului si imbunatatirea transmisiei luminii in sere si solarii.

ELASTICITATEA SI REZISTENTA MECANICA

O folie profesionala cu durata mare de viata, utilizata pentru acoperirea serelor/solariilor de legume trebuie sa fie elastica, sa se poata dilata vara si contracta iarna, fara sa se rupa, fie sa poata sustina o cantitate mare de zapada, fara a se rupe, sa reziste la grindina, vand puternic si sa nu se rupa in urma fixarii cu ajutorul cuielor.

Elasticitatea si rezistenta mecanica este data de prezenta in structura foliei a aditivului EVA (etil-vinil-acetat), aditiv ce confera foliei un grad de transparenta in plus si un usor efect de termicitate.

DIFUZIA LUMINII

Prezenta razelor de lumina din zona PAR poate fi completata cu aditivi ce permit schimbarea directiei razelor luminoase la intrarea in sera sau solar, oferind lumina plantelor din toate directiile.

Aceasta proprietate este deosebit de importanta pentru acoperirea solariilor cu schelet de lemn, deoarece cu cat difuzia este mai mare, cu atat se estompeaza mai mult umbrele ce se produc din cauza scheletului, permitand, de asemenea, si o densitate mare de plantare a legumelor, fara riscul crescut de umbrire masiva a masei foliare.

FOTOSELECTIVITATEA - EFECTUL ANTIVIRUS

Fotoselectivitatea este proprietatea foliilor profesionale de a bloca intrarea in sera/solar; a luminii din spectrul UV - apropiat mai exact spectrul cuprins intre 200-400 nm.

Avantajele majore ale acestei proprietati sunt datorate faptului ca o parte din insectele cele mai daunatoare ce afecteaza culturile de legume (thripsul si musculita alba fiind printre cele mai cunoscute) vad in spectrul de lumina UV apropiat, astfel prin blocarea acestui spectru, daunatorii respectivi nu mai vad, activitatea lor fiind mult diminuata.

De asemenea, si dezvoltarea putregaiului cenusiu ( Botrytis cinerea ) este influentata de acest spectru luminos, fiind favorizata „inflorirea” mucegaiului.

Utilizarea foliilor cu aditivi AV (antivirus ) nu inseamna ca nu vor mai fi insecte sau mucegai in serele/solariile acoperite cu aceste folii insa incidenta bolilor cauzate de respectivii daunatori (transmiterea virozelor fiind de departe cea mai daunatoare) va fi mult diminuata si mai usor de combatut.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume este o operatiune importanta si consta in mutarea rasadurilor crescute pe pat germinativ sau in tavite alveolare cu celule mici in pahare individuale rounde sau patrate ori in tavi cu celule mai mari.

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Palisarea este o operatiune tehnologică care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Urmatoarea lucrare tehnologica dupa repicare, este cea de rarire a rasadurilor. Aceasta operatiune se impune pentru a evita alungirea rasadurilor, si se poate realiza cu 2-3 saptamani inainte de plantare.

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti, care se aplica in functie de principalele faze ale dezvoltarii plantelor si de aparitie a bolilor

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

In perioada de iarna in livezile de pomi fructiferi se efectueaza lucrari specifice perioadei de repaus vegetativ.