Luna August este dedicata lucrarilor de ingrijire a culturilor de legume din solar sau camp, aplicarii tratamentelor fitosanitare impotriva bolilor si daunatorilor,  fertilizarii faziale pentru dezvoltare optima precum si infiintarii culturilor pentru toamna-iarna.

Lucrari de ingrijire a culturii

In aceasta ultima luna a anotimpului de vara, dupa plantatul culturilor pentru ciclul al doilea si palisarea acestora, este necesara efectuarea lucrarilor de ingrijire.

Daca ne referim la cultura de tomate, o lucrare recomandata este cea de rupere a lastarilor.

Lastarirea se face inainte ca lastarul sa atinga lungimea de 5 cm deoarece rana produsa de rupere este mai usor de vindecat iar produsii de fotosinteza vor fi indreptati catre dezvoltarea fructelor.

Ingrijirea culturilor de legume

Deoarece o rana deschisa poate fi o poarta pentru patrunderea in planta a diferitilor agenti patogeni, imediat dupa terminarea lucrarii de copilit este recomandata aplicarea unui produs care sa sustina imunitatea naturala a plantei si sa cicatrizeze rapid ranile. In acest caz putem aplica prin stropire Fertipen C, un ingrasamant lichid pe baza de hidroxid de cupru si ulei de pin care previne si atacul ciupercilor si bacteriilor. 

Fertilizarea faziala a culturilor

In aceasta perioada cu temperaturi caniculare, din cauza stresului suferit, apare frecvent si fenomenul de cadere a florilor, problema prezenta atat la culturile din solar cat si la cele din camp deschis.

Boli si daunatori la legume

Deoarece aceasta problema cauzeaza pagube importante influentand si recolta obtinuta, se impune luarea unor masuri imediate, precum udarea plantelor in fiecare zi, chiar si de doua ori in zilele foarte calduroase, utilizarea solutiilor pentru umbrire si aplicarea unor ingrasaminte care sa diminueze stresul suferit de planta si sa contribuie la formarea butonilor florali si la dezvoltarea unor flori mai fertile.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Fertilizarea foliara in acest caz este compusa din 2 produse de fertilizare: Floramec Avance in doza de  30 ml/10 l si Agroxilato Mg, 20 g/10 l apa.

Efectuarea tratamentelor pentru combaterea daunatorilor

Conditiile de mediu din luna August – temperaturi mai mari de 30 de grade C si atmosfera cu umiditate scazuta favorizeaza cresterea populatiilor de daunatori, conditiile fiind propice pentru aparitia si inmultirea paianjenilor. 

Din acest motiv, o lucrare care se impune in aceasta perioada este cea de efectuare a tratamentelor care combat acest daunatori.

Astfel, pentru a asigura controlul paianjenilor, folosim insecto acaricidul Bermectine, produs care actioneaza in principal prin ingestie, distrugand adultii si larvele care se hranesc cu partile tratate ale plantei.

Paianjenul rosu comun la legume

Semanarea salatei pentru toamna

Daca mai sus ne refeream la culturile care sunt deja plantate, in continuare vom mentiona si infiintarea unei noi culturi, sfarsitul lunii august fiind perioada propice.

Legumicultorii care doresc sa recolteze in anotimpul de toamna salata verde, incep semanatul in aceasta perioada.

Varietatea pretabila pentru acest interval este Meteore, o salata de tip butterhead, care formeaza capatani mari, voluminoase, de culoare verde inchis.

Semintele se pot semana in tavite cu 104 celule care permit dezvoltarea optima a rasadului si pastrarea acestuia pana la plantare.

Cultura toamna-iarna

Acestea sunt, pe scurt, cateva dintre lucrarile pe care legumicultorii le efectueaza pe parcursul lunii August.  Care sunt lucrarile pe care voi le adaugati la lista noastra?

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Retrospectiva evenimentelor anului 2023 la Marcoser

Retrospectiva evenimentelor anului 2023 la Marcoser

Anul 2023 a fost o calatorie captivanta pentru echipa Marcoser, o incursiune plina de informatii noi si de cunostinte dobandite, retrospectiva insumand multe evenimente, dar si o lista lunga a realizarilor.

Marcoser a participat la Targul Indagra 2019

Marcoser a participat la Targul Indagra 2019

Marcoser a participat pentru al 12-lea an consecutiv la Targul Indagra, pentru a fi aproape si a discuta despre noutatile si problemele din domeniu cu legumicultorii profesionisti si amatori.

Lucrarile lunii August in legumicultura

Lucrarile lunii August in legumicultura

In luna august se ingrijesc culturile de legume din solar sau camp, se aplica tratamente fitosanitare si se infiinteaza culturile pentru toamna-iarna.

Nou! Floramec Avance - inductor nehormonal de inflorire

Nou! Floramec Avance - inductor nehormonal de inflorire

In portofoliul nostru gasiti un produs nou – Floramec Avance, stimulator si inductor de inflorire nehormonal pentru legume si flori, din gama Codiagro

Masina de semanat semiautomata pentru seminte de legume si flori

Masina de semanat semiautomata pentru seminte de legume si flori

Masina de semanat in tavite alveolare este semiautomata si poate fi folosita pentru semanarea semintelor de legume si flori, atat drajate cat si nedrajate.

Provocarile, investitiile si noile tehnologii necesare in sectorul legumicol romanesc

Provocarile, investitiile si noile tehnologii necesare in sectorul legumicol romanesc

Provocarile, investitiile si noile tehnologii necesare in sectorul legumicol pentru valorificarea la maxim a potentialului fantastic pe care il are acest domeniu, in viziunea Marcoser.