Spanacul (Spinacea oleracea) este o planta anuala cu o perioada scurta de vegetatie, rezistenta la temperaturi scazute. Face parte din familia Chenopodiaceae, fiind originar din Asia Centrala unde creste in flora spontana. In Romania spanacul se cultiva in aproape toate regiunile tarii, in culturi asociate sau succesive.

Cultura de spanac

Tehnologia culturii de spanac in camp sau in sere si solarii

 

Cultura de spanac se poate infiinta atat in camp cat si in sere sau solarii, epoca de semanat variind in functie de conditiile climatice si de perioada cand se doreste recoltarea ( recoltare primavara devreme, recoltarea in a doua jumatate a primaverii, pentru recoltare toamna).

 

Cand se seamana spanacul in camp?

 

Pentru recoltare primavara devreme, semanarea se face in perioada 1 – 20 septembrie, astfel incat pana la venirea inghetului, plantele sa formeze o rozeta de 4-5 frunze.

Daca se doreste ca recoltarea sa se faca in a doua jumatate a primaverii, semanarea va avea loc in perioada cuprinsa intre 1-30 martie sau in ferestrele iernii.

Pentru recoltare in perioada de toamna, spanacul se seamana in perioada 15 iulie - 10 august.

 Cultura de spanac in camp

Pentru a asigura obtinerea de spanac proaspat pe o perioada mai indelungata, se poate semana esalonat, din doua in doua saptamani.

Spanacul se poate semana la o adancime de 2-3 cm, se utilizeaza o distanta intre randuri de 25-30 cm, si 10-12 cm intre plante. Norma de samanta este de 15-20 kg/ha.


Cand se seamana spanacul in solar?

 

Pentru cultivarea in solar, spanacul se seamana la sfarsitul lunii octombrie, recoltarea facandu-se in cursul lunii martie.

In cazul cultivarii spanacului pentru recoltarea in perioada de toamna, semanarea se face la sfarsitul lunii august sau in prima jumatate a lunii septembrie si se recolteaza in perioada octombrie – noiembrie.

Atunci cand spanacul se cultiva in solar, se asigura productii mai timpurii cu 2-3 saptamani decat in cazul culturilor din camp, iar toamna se prelungeste recoltatul pana in noiembrie - decembrie, in functie de conditiile climatice anuale.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

 

Care sunt cerintele fata de factorii de vegetatie pentru cultura de spanac?

 

Temperatura

Spanacul este o planta toleranta la temperaturi scazute. Semintele de spanac germineaza incepand cu 2-3 0 C.

Temperatura optima de crestere este 15-17 0 C.

In fenofaza de 3-4 frunze suporta temperaturi de -8 0 C pana la -10 0 C.

Temperaturile ridicate de peste 25 0 C pot influenta negativ cresterea plantelor, in functie si de varietatea cultivata.

 

 Spanac

 

Lumina

 

Acest factor de vegetatie are o importanta deosebita pentru cultura de spanac, fiind o planta de zi scurta, in conditii de zi lunga si temperaturi ridicate poate emite tulpini florale.

Primavara si toamna se obtin productii bune de spanac, deoarece in aceste perioade ziua este mai scurta si temperatura aerului moderata.

 Frunze de spanac


Spanacul nu este pretentios la intensitatea luminii, intensitatea optima este de 4-5 mii de lucsi.

O intensitate mai mare de 10 mii de lucsi poate favoriza emiterea tulpinii florale.

 

Umiditate

 

Spanacul are pretentii ridicate fata de umiditate, in conditii de seceta formeaza o rozeta mica obtinandu-se productii scazute, de calitate inferiora. De asemenea, lipsa umiditatii, insotita si de temperaturi ridicate, favorizeaza emiterea tulpinilor florale. De aceea, culturile de spanac trebuie irigate pentru asigurarea umiditatii din sol la 75% din intervalul umiditatii active la adancimea de 20-25 cm.

 

Sol

Spanacul are pretentii mari, preferand solurile cu textura mijlocie, permeabile, afanate, bogate in humus, cu pH 6,5 – 7,5. Pe terenurile prea usoare, nisipoase, productiile sunt mici, deoarece apa se pierde foarte repede.

 

Fertilizare

 

Se obtin productii ridicate pe terenurile fertilizate cu ingrasamantul Complex Top K administrat inainte de semanat.

Dupa rasarire, cand plantele au 2-3 frunze, fertilizarea radiculara se face cu produse pe baza de fosfor, pentru o dezvoltare mai buna a sistemului radicular: Gel MineralGold 10:30:10, Ultrasol Magnum 15:30:15, Multi-MAP 12:61:0, Mono-Potasiu Fosfat 0:52:34.

Produse recomandate:

Dupa 10 zile de la fertilizarea cu fosfor, se aplica radicular un ingrasamant de tip  NPK, echilibrat, de exemplu, Gel MineralGold 20:20:20, Ultrasol 20:20:20, Haifa 20:20:20.

La următoarea fertilizare, pentru dezvoltarea  masei foliare  se recomanda produse cu mai mult Azot in compozitie:  Gel MineralGold 30:10:15 sau Azotat de calciu.

Pentru fertilizarile foliare se pot aplica:

Lucrari de ingrijire

  • Culturile de spanac se pot proteja in perioadele reci cu folie microporoasa, care se asaza pe covergi sau in lipsa acestora, direct pe plante
  • Cultura se praseste primavara, mecanizat, printre randuri sau manual, pe rand.
  • Pentru o productie de calitate ridicata, se recomanda utilizarea sistemului de irigare, astfel incat sa se indeplineasca cerintele fata de umiditate ale acestei culturi.

 Fertilizarea culturii de spanac

 

Cand se recolteaza spanacul?

 

Spanacul se recolteaza cand rozeta de frunze a ajuns la marimea normala, specifica varietatii cultivate ( aproximativ 45-65 de zile).


Recoltarea se poate face mecanizat sau manual, o singura data sau in 2-3 reprize.

Recoltarea manuala se face prin doua moduri:

  • Prin taierea frunzelor deasupra mugurelui central de crestere, pentru a permite regenerarea plantei. Acest tip de recoltare permite cresterea productiei, deoarece se pot realiza  doua, trei recoltari.

Pentru o regenerare rapida se poate aplica foliar Codibrot.

  •  Prin smulgerea plantelor sau prin taierea acestora de la colet.

 Recoltarea spanacului


Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pentru a cultiva legume de calitate, trebuie monitorizata atent dezvoltarea culturii de la faza de rasad si pana la cea de coacere a fructelor.

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Telina este o planta bienala, caracterizata prin faptul ca in primul an dezvolta radacina pivotanta si o rozeta de frunze, iar in al doilea an produce o tulpina florifera.

Regenerarea culturii de vinete

Regenerarea culturii de vinete

In activitatea noastra, pe langa produsele si serviciile oferite, un loc important il ocupa si activitatea de cercetare. Pentru ca ne dorim sa contribuim alaturi de fermieri la dezvoltarea sectorului legumicol, realizam diferite testari cu scopul de a creste productivitatea si calitatea culturilor legumicole.

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

In ultimul timp, cultura de salata castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din lipsa aplicariii unor tehnologii moderne si avansate de cultivare a salatei, se inregistreaza pierderi majore, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac are perioada scurta de vegetatie si prezinta rezistenta la temperaturi scazute. Vezi tehnologia de cultivare in solar si camp.

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat (dulce) este un subiect de interes, datorita cererii in crestere pentru acest aliment sanatos si delicios.