Rasadul de salata este gata de repicat din momentul in care poate fi manevrat fara riscul de a fi rupt sau deteriorat in cursul operatiilor de repicare. De asemenea, este bine sa aiba 4-5 frunze adevarate si un sistem radicular bine dezvoltat.

Rasad de salata

Intarzierea repicatului conduce inevitabil la alungirea necorespunzatoare a tulpinii si cu efecte negative grave pe termen lung pentru plante.

Rasad de salata gata de repicat
 
Repicarea salatei se face in ghivece de plastic mate (ghivece individuale rotunde/patrate sau tavite alveolare), inchise la culoare prin care nu patrunde lumina la radacina.

Ghivece de plastic pentru repicarea salatei

De retinut ca radacinile care vin in contact cu lumina, isi reduc treptat pana la pierderea totala a functiilor specifice de absorbtie a apei si a elementelor nutritive.

De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca indiferent de plantele repicate, un volum mai mare de substrat este intotdeauna de preferat in locul unui volum mai mic.

Rasad de salata repicat in ghivece de plastic

Pregătirea substratului de repicat

Substratul utilizat pentru repicarea salatei poate fi un amestec pe baza de turba ( granulatia de 0-25 mm), pamant de padure, perlit horticol si un ingrasamant cu degajare lenta, Plantacote Pluss 14:09:15 (2MgO)

Substrat pregatit pentru repicarea salatei
Rasad de salata repicat

Tratamente fitosanitare si de fertilizare dupa repicare

Primul tratament aplicat radicular imediat dupa repicare, trebuie sa contina un fungicid pentru impiedicarea caderii plantutelor – Previcur Energy, un ingrasamant pentru inradacinare si eliminarea stresului la transplantare - Sprintene si un insecticid sistemic pentru protectia impotriva daunatorilor – Vertimec.

De asemenea, tot in aceasta faza este recomandata aplicarea foliara cu Sprintene, în doza de 10-15 ml/10L apa.

La al doilea tratament se utilizeaza agronutrientii Sal-wax Ca + Calciamec/Alcaplant + Sprintene.

Aplicarea acestor ingrasaminte tehnice de ultima generatie induce dezvoltarea armonioasa a sistemului radicular, ingrosarea tulpinii, dezvoltarea viguroasa a sistemului vegetativ si de asemenea, rezistenta marita fata de stresuri: frig, seceta, atac de boala, salinitate.          


Rasad de salata repicat in sera                                                                                                    

Aplicarea ingrasamintelor se face constant, ( pana la plantare) la fiecare irigare, cu ingrasaminte minerale NPK cu formula echilibrata.

De asemenea, se recomanda sa se aplice tratamente fitosanitare la 7-10 zile impotriva bolilor si a daunatorilor.


Afla ultimele informatii si noutati din legumicultura, aboneaza-te la Newsletter-ul Marcoser!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Avantajele sistemului de irigare prin picurare

Avantajele sistemului de irigare prin picurare

Utilizarea unui sistem de irigare prin picurare reprezinta la ora actuala cea mai moderna si economica alegere pentru fermierii din Romania care doresc sa produca legume rentabile si eficiente economic. Va prezentam in acest articol o parte din avantajele utilizarii sitemului de irigare prin picurare.

Cultivarea tomatelor cherry in solar si sere

Cultivarea tomatelor cherry in solar si sere

Tomatele cherry sunt plante destul de rustice, fiind cele mai apropiate de tomatele salbatice din care provin gasindu-se intr-o multitudine de culori.

Schema de tratamente pentru cultura de varza

Schema de tratamente pentru cultura de varza

Schema de tratamente pentru cultura de varza, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Pregatirea pentru plantarea rasadurilor

Pregatirea pentru plantarea rasadurilor

Inainte de plantarea rasadurilor de legume, este necesara efectuarea unor lucrari de pregatire a solarului sau a serei. In acest articol vorbim despre lucrarile tehnologice care se efectueaza pentru a putea planta rasadurile de legume.

Certificarea Global GAP

Certificarea Global GAP

Global GAP este o organizatie globala din sectorul privat, care are ca obiectiv o agricultura sigura si durabila. Prin aceasta organizatie se incearca stabilirea standardelor pentru certificarea produselor agricole din intreaga lume.

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Selectia hibridului de legume potrivit, este una dintre cele mai importante decizii pe care cultivatorul comercial trebuie sa o ia in fiecare sezon.