Produsele de protectie a plantelor sunt produse de natura chimica sau biologica, utilizate pentru prevenirea sau combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor. Aceeasi denumire o au si produsele cu efect regulator de crestere.

Aplicare produse de protectia plantelor

Pentru eficientizarea tratamentelor pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor se iau in calcul urmatorii parametri:

  • Tipul culturii.

Un rol important il are tipul de cultura, deoarece fiecare produs de protectie a plantelor are omologare pentru anumite culturi.  

Pe eticheta fiecarui produs de protectie a plantelor sunt mentionate culturile, daunatorul sau boala pentru care produsul este omologat.

  • Suprafata cultivata.

Dozele de aplicare a produselor de protectie a plantelor se calculeaza in functie de suprafata cultivata, aceasta fiind un alt parametru important pentru a asigura o eficacitate ridicata a tratamentului aplicat.

De exemplu, pentru o suprafata de 1000 mp de tomate, se efectueaza un tratament preventiv impotriva daunatorului Tuta Absolta cu Bermectine, produs  care are doza  pentru acesta cultura si daunator de 1l/ha.  Rezulta, deci, ca pentru suprafata de 1000 mp doza utilizata  este de 100 ml.

  • Masa foliara si faza de dezvoltare in momentul aplicarii tratamentului.

Doza este fixata in functie de masa foliara a plantei, intr-o anumita faza de dezvoltare. Atfel, doza aplicata va fi mai mica, mai mare sau egala cu doza omologata aplicata pe suprafata, asa cum este explicat in graficul urmator:
Dozarea produselor de protectie a plantelorDaca planta are inaltimea de peste 2 m si nu a fost niciodata defoliata, doza  aplicata se va calcula in functie de masa foliara existenta sau la recomandarea specialistului.

Cultura de tomate nedefoliata

In situatia in care planta este defoliata atunci se va respecta doza scrisa pe eticheta produsului sau doza recomandata de specialist.

Cultura de tomate defoliata

Dupa modul de actiune produsele de protectie a plantelor se impart in 2 categorii:

  • sistemice: actioneaza prin patrunderea in planta. Aceste produse se utilizeaza in prima parte de dezvoltare a culturii, atunci cand ritmul de crestere a plantei este mai accelerat, efectul lor fiind mai de durata.
  • contact: actioneaza la suprafata plantei, fara a patrunde in planta. La aceste produse este extrem importanta cantitatea de solutie care acopera suprafata foliara.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Produsele de protectie a plantelor se utilizeaza in functie de  faza de dezvoltare, astfel:

In prima faza de dezvoltarea a plantei se recomanda utilizarea unor produse sistemice sau produse cu doua componente, una sistemica si una de contact, pentru o protectie adecvata si de lunga durata a varfurilor noi de crestere.

Rasaduri plantate in solar

Cand planta este deplin dezvoltata, ajunsa la maturitate, se pot utiliza produsele de contact.

Cultura de tomate la maturitate

  • Gradul de infestare.

Doza administrata si numarul de tratamente aplicate intr-un ciclu de cultura difera in functie de gradul de infestarea a culturii, asa cum reiese din graficul urmator:
Gradul de infestare al culturii

In functie de stadiul in care se afla boala sau infectia cu daunatori, dozele se pot clasifica astfel:

  • doza preventiva: aceasta doza se aplica inaintea infestarii plantei cu agenti patogeni sau daunatori, avand rolul de a creste imunitatea impotriva agentilor patogeni sau a daunatorilor.
  • doza curativa: se aplica atunci cand apar primele simptome.
  • doza de soc: se aplica atunci cand infectia cu daunatori sau agenti patogeni este maxima, iar daunatorii au dobandit rezistenta la substanta activa.

Numarul de tratamente depinde de stadiul in care se afla boala / infestarea cu daunatori. Sunt situatii in care nu se ia in calcul doza preventiva si situatii in care se aplica direct doza de soc.

  • Prepararea solutiei si numarul de produse de protectie a plantelor amestecate in aceeasi solutie.

Este recomandat sa se prepare intreaga cantitate de solutie necesara unei aplicari. Ordinea produselor adaugate in prepararea solutiei este urmatoarea: prima data se adauga produsele solide, apoi  produsele  pulbere umectibile, granulele dispersabile, iar la sfarsit, dupa dizolvarea produselor solide se adauga produsele lichide.

Dupa obtinerea unei solutii omogene cu toate produsele adaugate in amestec se toarna restul apei si se continua agitarea.

In prepararea unui amestec este recomandat  sa nu se utilizeze mai mult de 3-5 substante active. Numarul mare de substante active dintr-un amestec duce la un blocaj fiziologic al frunzei exprimat prin fitotoxicitate.

Fitotoxicitate 

A  nu se confunda numarul de substante active cu numarul de produse de protectie a plantelor, deoarece un produs poate contine pana la 3 substante active.

  • Intervalul de timp de la efectuarea tratamentului cu produse de protectie si recoltare.

Pe eticheta fiecarui produs este mentionat timpul de pauza necesar de la efectuarea tratamentului si pana la recoltare, in functie de specie. De aceea, in perioada de recoltare este recomandata utilizarea unor produse cu un timp de pauza mic sau chiar fara timp de pauza.

  • Perioada optima de aplicare a produselor de protectie a plantelor.

Cel mai bun moment de aplicare a produselor de protectie a plantelor este dimineata, atunci cand stomatele (porti de intrare a unor substante active in funze) sunt deschise intr-un numar mai mare decat in oricare alt moment al zilei.

Eficienta tratamentului scade atunci cand acesta este aplicat in momentele calduroase ale zilei, cand stomatele sunt inchise si substantele active din tratament patrund mult mai greu in planta.

Tratamentele aplicate in perioadele de stres  fiziologic extrem (temperaturi ridicate si luminozitate foarte mare) a plantelor sunt mai putin eficiente si pot avea reactii fitotoxice.

Reactie fitotoxica

A nu se confunda numarul de substante active cu numarul de produse de protectie a plantelor, deoarece un produs poate contine pana la 3 substante active.

  • Alternarea produselor de protectie a plantelor.

Majoritatea produselor de protectie a plantelor au pe eticheta numarul maxim de tratamente aplicate pe sezon. Acest maxim este dat de capacitatea deosebita a agentilor patogeni si a daunatorilor de a creea si a dezvolta foarte rapid rezistente la utilizarea repetata a unei substante active.

De aceea, recomandam alternarea substantelor active si respectarea numarului maxim de aplicari pe sezon.

Daca se utilizeaza consecutiv aceeasi substanta activa consecintele sunt destul de semnificative:

  • daunatori mai rezistenti
  • combatere mult mai costisitoare
  • scaderea productivitatii.

Tratamentele fitosanitare efectuate preventiv se fac la un interval de 7-10 zile. Daca infectia sau atacul  este masiv, se pot efectua tratamente fitosanitare la un interval de timp de numai 3-4 zile.

Adjuvantii au rolul de a imbunatati eficienta tratamentelor prin: uniformizarea acoperirii suprafetei foliare, cresterea capacitatii de penetrare a substantei, scaderea pH-ul apei, etc.

Utilizarea adjuvantilor in tratamentele foliare

  • Citirea etichetei produsului.

Un rol important in aplicarea corecta a produselor de protectie il are citirea etichetei. Eticheta produsului contine informatii despre:

  • omologarea produsului
  • doza pe suprafata
  • substanta activa si modul de actiune a acesteia
  • timpul de pauza
  • numarul maxim de tratamente aplicate pe sezon
  • Volumul de apa necesar in functie de echipamentul utilizat.

Tipul de echipament utilizat influenteaza foarte mult volumul de apa necesar. Astfel,  se pot face aplicari cu mai multe echipamente:

Cele mai utilizate in legumicultura sunt: atomizorul, vermorelul electric si generatorul de ceata Vector Fog.

Marcoser recomanda purtarea echipamentului de protectie in timpul prepararii solutiei si aplicarii acesteia, fiind o masura de igiena si protectie a muncii care nu trebuie sa lipseasca si careia trebuie sa i se acorde importanta cuvenita.

Echipamentul trebuie sa includa salopeta de protectie, manusi din cauciuc, cizme de cauciuc, ochelari de protective.

Daca aveti nevoie de alte informatii privind aplicarea produselor de protectie a plantelor sau despre dozarea acestora, nu ezitati sa contactati echipa noastra de ingineri horticoli.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea in functie de stadiul culturii este cea mai importanta componenta pentru eficientizarea tratamentelor foliare de combatere a bolilor si a daunatorilor si buruienilor.

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantajele utilizarii ingrasamintelor lichide de ultima generatie!

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Adjuvantii sunt produse utilizate in tratamentele fitosanitare din culturile legumicole, pomicole, viticole pentru a creste eficienta acestora si pentru a amplifica penetrarea substantelor active din produsele aplicate.

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni galbeni si galbeni verzi in camp, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la pepeni

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la pepeni

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de pepeni bazate pe rezultatele testelor din loturile experimentale si din bazinele legumicole

Parametrii si conditiile necesare germinarii optime a semintelor de legume

Parametrii si conditiile necesare germinarii optime a semintelor de legume

In asigurarea conditiilor necesare declansarii procesului de germinare a semintelor de legume la culturile efectuate in sere, o importanta deosebita o au urmatorii factori: temperatura, umiditate si lumina.